Lekker wonen

Goedkope keuken – kwestie van slim besparen


Een goedkope keuken maakt je niet failliet. Maar een goedkope keuken kopen betekent niet dat je bij het restafval van de bouwmarkten moet gaan zoeken. Je wilt natuurlijk wel de meeste waar voor je geld. Zodra je je gaat oriënteren op een nieuwe keuken zie je flashy kitchens en stijlvolle kolossale keuken paleizen voorbijkomen. De sky is the limit. Maar de prijzen zijn dat ook. Bij de grote keukenmerken betaal je inderdaad voor kwaliteit maar deels ook gewoon voor de bekende naam. En het is zonde om zeg maar dertig procent weg te gooien omdat je dan een paar plakkertjes op je inbouwkeuken krijgt met de naam van zo’n A-merk. De truc is een combinatie te vinden van een kwalitatieve én een goedkope keuken. Laat je de A-merken liggen, dan heb je de eerste dertig procent besparing al meteen in de pocket!

Weet wat je wilt

Je wilt niet te duur uit zijn voor een keuken die toch wel exact doet wat jij graag wilt. Want een keuken is meer dan een aanzicht van kastjes, een fraaie kraan en een sierlijke spatwand. Een keuken is vooral een gebruiksproduct. Je gaat erin koken, eten, afwassen, snijden en prepareren. En dan wordt een keuken ineens vrij persoonlijk. Sommige apparaten in een standaard keuken zeggen je niks en laat je links liggen. Een ander apparaat zou je heel goed kunnen gebruiken maar zit standaard bijna nergens in een inbouwkeuken, dus die moet je dan apart bijkopen. En dan maak je dus extra kosten.

Jouw keuze vooropstellen

Een voorbeeld: je bent dol op pizza’s bakken. Dat gaat in een oven die tot 250 graden trekt, niet echt lukken. Echte pizza wil meer dan 350 graden over z’n deeg dak laten gaan. Je hebt verder genoeg aan een klein gewoon oventje. Selecteer dan keukens waarbij de nadruk niet ligt op een chique oven maar keukens die een simpele oven aan boord hebben. Want jij gaat toch die exclusieve pizza-oven erbij kopen (die je ook weer goedkoop als aanbieding op de kop tikt). De eenvoud van de keuken die je gaat kopen, verrijk je dus door bij te kopen naar behoefte. En niet al in de inbouwkeuken aangebrachte spullen te kopen waar je weinig mee doet.

Kosten die een goedkope keuken bepalen

Ga voor een keuken dan ook uit van een standaardkeuken. Die schommelt zo tussen de 2.500 en 4.500 euro. Daar komt nog wel de montage bij. Zoek een paar goede rechterhanden uit je vriendenkring en monteer zelf. Zo wordt je uiteindelijke keuken alweer goedkoper. Check ook waar je verder kosten op kunt besparen. Onderstaand kosten lijstje laat meteen zien waar veel op te besparen zou zijn:

  • Keukenkasten 30%;
  • Apparatuur 30%;
  • Keukenblad 15%;
  • Monteren keuken 10%;
  • Loodgieter en elektricien 10%;
  • Demonteren oude keuken 5%.

De prijs omlaag halen bij een goedkope keuken

Door de oude keuken zelf te slopen bespaar je 5% van de totale ketenkosten. Ga je slim bezig met de keuze van apparatuur? Dan kun je daar ook snel 5% op besparen. Zoek je een inbouwkeuken met een mooi blad maar niet per se graniet of composiet, dan scheelt dat ook snel 5%. Monteer je met handige vrienden en kennissen, dan blijft er nog eens 10% in je beurs steken. Was je keukenbudget 4.000 euro, dan heb je het bedrag zo afgeslankt tot niet meer dan 3.000 euro. Een kwart op je goedkope keuken bespaard! Bestel dan ook direct jouw nieuwe keuken op Keukenmall.nl.