Woontrends

Salontafel – zeg het met mango


Anders dan je eettafel is de salontafel een lagere tafel die zich meestal tussen je banken en stoelen nestelt. Ideaal voor de afstandsbedieningen, de pot koffie, kopjes, een kandelaar en een opengeslagen tijdschrift. De koffietafels van tegenwoordig zijn een stuk lager dan de antieke tafels van weleer. Zou dat komen omdat we er nu overheen moeten kunnen kijken voor de televisie? Vanuit Engeland werden salontafels populair in heel Europa. Er werd vrij veel gevarieerd met het tafelblad waarbij het oorspronkelijke houten blad vaak van het onderstel verdween en plaats ruimde voor hardstenen bladen. 

De salontafel als sociaal middelpunt

Ook nu is het vreemd om geen salontafels in een woonkamer tegen te komen. Dit type tafel heeft zich dus onmiskenbaar een vaste plek in het interieur weten te veroveren. ‘Salon’ geeft als woord iets typisch Frans en hoogstaands aan. Rond de salontafel werd dan ook aan drankjes genipt die zo nu en dan wel even moesten neergezet. Vaak op mooie marmeren of granieten bladen. Toch verdween het hout niet als tafelblad. Zo nu en dan was het ineens weer ‘in’. En kreeg als vervanger uiteindelijk vaak glas. Zo toonde de lage tafel minder massief. En kon het fraai vormgegeven onderstel door de glasplaat heen bewonderd. 

Mangohout verovert de salontafel

En toch zou hout weer terugkeren. En hoe! Wie vandaag de dag naar een salontafel zoekt, ziet dat meteen. Er is een enorm aanbod aan tafels met een hele levendige houtlook. De tafelbladen zijn van een warme, aantrekkelijke houtsoort gemaakt. En dit artikel gaat over de populariteit van de nieuwe trend van lage tafels: tafels met mangohout! Echt super trending voor je interieur. De uitstraling van mangohout is warm, de tekening van het hout is heel levendig. Ideaal voor een Bohémien woonstijl maar ook passend bij tal van andere interieurstijlen. 

Exotisch en warm tintje

Mango is ook een vrucht die van de mangoboom komt. Het hout van die bomen is hardhout, een beetje zoals teakhout. Een van de grote pre’s van mangohout is dat het schitterende kleurschakeringen toont; ernaar kijken gaat niet snel vervelen. Anders dan teak dat wat een neutrale uitstraling heeft, wil mango sprankelen. Mango doet dat met goudbruine nuances en goed zichtbare nerven. Voor de koper van vandaag komt daar nog bij dat wanneer je een salontafel met mangohout koopt, je milieuvriendelijk bezig bent. De mangobomen worden geplant voor de vruchten. Verliest de boom zijn vermogen om nog vruchten te dragen, dan wordt hij gekapt en gaat het hout naar de meubelindustrie. Vervolgens worden er weer nieuwe mangobomen voor in de plaats geplant.

Een enorme keuze

Een koffietafel van mangohout kan een juweel bij je bank zijn. Je hebt er weinig onderhoud aan; het houten blad heeft een moderne en tegelijk ook exclusieve look. Zo past zo’n tafel van HomeByHauwert zelfs in een klassiek interieur. De exotische uitstraling is zonder weerga. En veel meubelontwerpers hebben zich de laatste tijd beziggehouden met het vormgeven van salontafels met mangohout. Dus er is ontzettend veel keuze. Waar je wel tegen moet kunnen is dat mangohout ook wel eens wat oneffen over kan komen. En veel kleurverschil kan tonen. Gelukkig zie je wat je koopt en koop je natuurlijk die salontafel met de voor jou mooiste kleurwaardes en houtnerf tekening.