blog

Goede luchtkwaliteit in je bedrijfspand? Zo doe je dat


Goede ventilatie is vandaag de dag bijna vanzelfsprekend in de meeste woningen, in bedrijfspanden is dat nog niet het geval. Om de temperatuur in de zomer dragelijk te houden beschikken veel kantoorruimtes nog wel over een airco. Dat is natuurlijk heel fijn, maar eigenlijk niet genoeg. Om de luchtkwaliteit in je bedrijfspand optimaal te houden is grondige ventilatie minstens zo belangrijk. Op deze manier kun je de werkomgeving voor je personeel prettig en gezond houden. Maar hoe doe je dat dan? Je leest het hieronder.

De nadelen van airco

Veel ruimtes beschikken dus al over een airco. Een airco koelt weliswaar de lucht, maar reinigt deze niet. Voor de kwaliteit van de lucht doet deze dus niet zoveel. Wanneer het bedrijfspand van jou al beschikt over een airco is goede ventilatie extra belangrijk. Het is niet voldoende om af toe een raam en/of deur open te zetten, want luchten is in de praktijk iets heel anders dan op een goede manier ventileren. Het is van belang dat je bedrijfspand beschikt over mechanische ventilatie om een gezonde luchtkwaliteit te creëren, en ervoor te zorgen dat je personeel veilig en comfortabel kan werken. 

Waarom ventilatie beter is

Een goede ventilatie zorgt voor een schone en gezonde lucht in de woon- en werkruimte. Je ademt geen stofdeeltjes of ander vuil in en er is genoeg zuurstof in de ruimte aanwezig. Werken in een ruimte met een goede luchtkwaliteit is daarom beter voor je gezondheid, en daarmee ook voor de prestaties van je personeel. Je voelt je in dit soort ruimtes namelijk fitter en meer geconcentreerd. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vuile lucht wordt afgevoerd en schone lucht van buiten wordt verspreid door het gebouw, in tegenstelling tot een airco. Hierdoor wordt de lucht continu ververst. Dit betekent dat een ventilatiesysteem een compleet andere functie heeft dan een airco, omdat deze vuile lucht gewoon blijft rondpompen in een ruimte. 

Andere dingen die je kunt doen

Je kunt ervoor kiezen om ook een professionele afzuiger geuren te kopen, voor een nog betere luchtkwaliteit. Daarnaast kun je dingen als een CO2 meter aanschaffen, om het zuurstofgehalte in de lucht te controleren en hier eventueel op in te spelen.