Lekker wonen

Gemakkelijk energie besparen met deze 5 simpele tips


Het leven wordt steeds duurder en veel dingen heb je zelf niet in de hand. Je dure energierekening elk jaar is echter wel iets waar jij zelf op kunt besparen. De eerste stap is al het uitzoeken van de juiste energieleverancier. Wist je dat je door het gebruik van de energievergelijker van Independer op jaarbasis soms wel honderden euro’s kan besparen? Als je hoge energierekening niet aan de energieleverancier, maar juist aan je energieverbruik ligt is het belangrijk om na te gaan wat je zelf kan doen om zuiniger om te gaan met energie. Met de volgende simpele tips zorg jij er binnen mum van tijd voor dat je energierekening een stuk lager wordt.

1. Slim omgaan met de verlichting

Verkeerd omgaan met de verlichting in huis kan een enorme kostenpost zijn. Zorg dat je altijd alle lampen uitzet voordat je een ruimte verlaat. Ook het vervangen van alle gloeilampen in huis kan enorm schelen op jaarbasis. Zorg dat je daarvoor in de plaats tl-lampen of spaarlampen gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om je lampen op een tijdschakelaar of bewegingssensor aan te sluiten. Zo weet je zeker dat je verlichting niet onnodig lang aanstaat. Let wel op dat je de tuinverlichting niet vergeet.

2. Trek alle stekkers uit het stopcontact na gebruik

Elektronische apparaten zijn vaak verborgen energieslurpers. Zelfs als een apparaat uit of op stand-by staat kunnen ze energie verbruiken. Zorg er daarom voor dat je altijd eerst alle stekkers uit het stopcontact haalt na het gebruik van een apparaat. Dit kan je op jaarbasis tientallen euro’s schelen.

3. Schaf energiezuinige apparaten aan

Grote elektronische apparaten, zoals de vaatwasser, vriezer, koelkast, wasmachine en wasdroger, zijn grote energieverbruikers. Zeker als deze apparaten niet beschikken over een energiezuinig label. Het is dan ook raadzaam om geld te investeren in de aanschaf van een apparaat. Geld lenen kan een optie zijn om een incidentele uitgave te dekken. Het kost misschien wat extra geld, maar dit verdien je snel genoeg terug door het lagere energieverbruik.

4. Zet de verwarming een stukje lager

Veel mensen houden van aangename temperaturen in huis. Toch wordt dit ook snel overdreven. Je thermostaat boven de 22 graden zetten is echt niet nodig. Zorg dat je de thermostaat nooit hoger draait dan 21 graden om onnodige kosten te voorkomen. Ben je een gigantische koukleum? Probeer je dan eens wat warmer te kleden in huis en pak er desnoods een warme plaid bij voor een aangenamere lichaamstemperatuur. Zet vervolgens wat kaarsen op tafel en je hebt ook nog eens een gezellige sfeer te pakken voor je woning!

5. Douche korter en minder warm

Het verwarmen van water kost energie en dat verbruik kun je gemakkelijk verminderen door korter en/of minder warm te douchen. Hebben je overige gezinsleden hier moeite mee of kun je zelf wel wat hulp gebruiken? Schaf dan een douchewekkertje aan zodat je je hier makkelijker aan kunt houden.