Lekker wonen

Een terrasoverkapping of juist een serre kopen?


Nu de zomer weer voor de deur staat zijn mensen weer volop in hun tuin te vinden om lekker te kunnen ontspannen en tegelijkertijd van het mooie zonnige weer te kunnen genieten. Ook worden er rond deze tijd vaak veel terrasoverkappingen en serres verkocht. Maar voor veel mensen is het nog onduidelijk wat het verschil is tussen een serre en een terrasoverkapping, waardoor het maken van de juiste keuze nogal lastig kan zijn. We zullen in dit artikel een aantal verschillen tussen beide constructies bespreken die je mogelijk kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Het verschil in isolatie

Om te beginnen is een terrasoverkapping bedoeld om het aantal dagen waarop je in je tuin kunt zitten te vergroten. Bovendien biedt het afdak van een overkapping bescherming tegen regen en zorgen zijwanden ervoor dat je op dagen waarop de wind wat koeler is en de temperaturen wat lager zijn, beschut buiten kunt zitten.

Een serre daarentegen is een aanbouw aan je woning die vaak geheel is afgesloten of via een deur met de tuin in verbinding staat. Een serre is daarnaast vaak beter geïsoleerd dan een terrasoverkapping, waardoor je er veel vaker gebruik van kunt maken.

Het verschil in gebruik

Een terrasoverkapping heeft als grote meerwaarde dat je beschut, maar toch volledig in de buitenlucht kunt zitten en dat je daarbij beschermd bent tegen weersomstandigheden waarop je niet zit te wachten, zoals de eerder genoemde regen of de wat koudere wind. Een serre is meer bedoeld om je woning als het ware uit te breiden met een kamer die vaak voor het grootste gedeelte van glas is waardoor je het idee hebt in de buitenlucht te zijn, maar dat in feite niet bent.

Terrasoverkappingen zijn dan ook vaak de ideale keuze voor mensen die ervan houden om in de zomer lekker buiten te kunnen barbecue├źn en waarde hechten aan een schaduwrijk terras zodat ze op dagen waarop de zonnestralen te fel zijn een schaduwrijke plek in hun tuin hebben. Het type overkapping dat hiervoor uitermate geschikt is, is een terrasoverkapping met doek.

Serres zijn ideaal voor mensen die in een ruimte willen zitten waar volop daglicht is en waarbij je beschermd bent tegen de weersomstandigheden. Vaak worden serres door mensen gekocht die ervan houden om vanuit hun serre van hun nabije omgeving te genieten en bijvoorbeeld lekker een boekje te lezen en thee en koffie met vrienden te drinken.

Tips

Zoals je hebt kunnen lezen zijn serres en terrasoverkappingen beiden constructies die voorzien in een bepaalde vorm van ontspanning. De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is dan ook om na te gaan wat de daadwerkelijke kernbehoefte is waarom je een terrasoverkapping of juist een serre zou willen kopen en op basis van dat antwoord een besluit te nemen over welk van de twee type constructies het voor jou zal worden. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je straks veel plezier aan je aankoop beleeft, een overkapping of een serre zijn immers beide niet goedkoop.