Lekker wonen

DIY tips met balken

Als je een beetje handig bent dan kun je thuis veel doe-het-zelf klussen uitvoeren. Ook als je minder handig bent, dan loont het misschien om toch eens om een klus te proberen. Misschien valt het heel erg mee en vind je het zelfs leuk. Bij veel klussen is hout onontbeerlijk. Vooral houten balken kunnen vaak goed dienst doen als de basis van je project. Je kunt bijvoorbeeld geschaafd vurenhout kopen. Deze balken hoef je dan niet meer apart te bewerken en je kunt direct aan de slag gaan. Maar wat is er allemaal mogelijk met houten balken? Hierbij enkele tips.

Kasten

Je kent vast wel die ruimtes in huis waar je niets mee kunt. Dit zijn dan vaak nissen of hoeken die te klein zijn om meubels te plaatsen en eigenlijk maar nutteloze kale ruimtes blijven. Maar als je wat balken in huis haalt kun je van deze plekken juist hele praktische plekken maken. Een kale nis of hoek leent zich er namelijk uitstekend voor om als kast te dienen. Met balken kun je een stellage op maat bouwen met legplanken. Aan jou dan de keuze of je voor een open of een dichte kast kiest. Bij een dichte kast kun je een draaideur of een schuifdeur installeren en je hebt je nutteloze hoek of nis omgetoverd tot een nuttige ruimte, immers kastruimte heb je nooit genoeg.

Tuinmeubels

Ben je het ook zo zat om jaarlijks weer een kunststof tuinstoel te moeten aanschaffen omdat er weer eens iemand doorheen is gegaan? Ontwerp je eigen tuinmeubels die bestaan uit stevige balken en waar nooit meer iemand doorheen kan zakken. Je hebt alle vrijheid in je ontwerp en je kunt het zo stijlvol of robuust maken als je wilt. Naast een leuke tuinbank, kun je je balken ook inkorten en er stevige stoelen van maken. Je schaft nog bijbehorende kussens aan en je kunt jaren vooruit. Ook een stevige tuintafel is gemakkelijk te maken met goede balken.

Speeltoestellenbalken

Voor kinderen is niets zo leuk om te klimmen en te klauteren. Als jij thuis ook kinderen hebt rondlopen zul je daar ongetwijfeld alles van af weten. Heb je een beetje ruimte in de tuin over en ook wat balken? Maak dan één of een paar klimtoestellen. Maak van tevoren wel een goed plan, want het is belangrijk dat speeltoestellen veilig voor de kinderen zijn. Dus de balken ook goed opschuren en voorzien van een vrolijke kleur. Je kinderen zullen vol trots vertellen wat jij voor hen hebt gemaakt!