Lekker wonen

Dit is waarom LED verlichting zo sfeervol is!


Toen LED verlichting geïntroduceerd werd was het inderdaad koele verlichting. Helaas is dit blijven hangen en denken veel mensen dat dit nog steeds het geval is. Maar LED verlichting is nadien enorm verbeterd en behoort momenteel tot de meest populaire verlichtingssoort. Dit heeft vooral met de duurzaamheid te maken, maar ook het feit dat je met LED verlichting dezelfde sfeervolle verlichting krijgt als de klassieke gloeilamp of halogeenlamp. De huidige LED verlichting kan zeer sfeervol zijn, maar er zijn enkele punten waar je op moet letten.

Kleurtemperatuur

Om erachter te komen of een bepaalde LED lamp een warme en sfeervolle kleur heeft moet je letten op de kleurtemperatuur. Dit wordt weergegeven in Kelvin. Hoe hoger de Kelvin kleurtemperatuur is, des te koeler is het licht. Voor thuissituaties waarin je sfeervol licht wilt creëren, heb je dus een niet te hoge Kelvin kleurtemperatuur nodig. De Kelvin kleurtemperaturen lopen van 1.000K tot ongeveer 6.500K. Sfeervol licht is altijd onder de 3.000K. Staat er op de verpakking van een LED lamp ‘warm witte kleur’ aangegeven? Dan zal dit meestal 2.700K zijn. Ben je op zoek naar een meer roodoranje warme kleur, zoek dan een LED lamp met 2.200K.

Dimmen

Met dimmen bereik je altijd sfeer, doordat je de lamp wat zachter zet. Let erop bij het dimmen van LED verlichting dat de lamp daar ook geschikt voor is. Niet alle LED lampen zijn geschikt om te dimmen. Evenals de dimmer zelf, die vaak nog gebaseerd is op de klassieke gloeilamp. Het is aan te raden om een dimmer voor LED verlichting te gebruiken. Er zijn tegenwoordig ook LED inbouwspots die door ze te dimmen automatisch een warmere lichtkleur afgeven. Wil je ook LED inbouwspots, maar heb je niet voldoende ruimte onder het plafond? Ga dan voor platte inbouwspots ookwel ondiepe inbouwspots. Met platte inbouwspots hoef je je plafond veel minder te verlagen.

Kleurweergave

Geeft de kleurtemperatuur de sfeer van de LED lamp aan, de Color Rendering Index (CRI) geeft de kleurweergave aan. Het geeft de helderheid van het licht aan. De CRI loopt van 0 tot 100 en hoe hoger de CRI, des te helderder wordt de kleurweergave van de LED lamp weergegeven. Voor een perfecte combinatie tussen kleurtemperatuur en kleurweergave is een CRI nodig van tussen de 90 en 100.