Lekker wonen

De woonverzekering


Uit onderzoek van verzekeringvergelijking.nl blijkt dat veel Nederlands te veel betalen voor hun woonverzekering. woonverzekeringEr zijn in Nederland veel verzekeringsmaatschappijen die woonverzekeringen aanbieden. Je kunt een woonverzekering afsluiten bij onder andere FBTO, OHRA, Inshared, Aegon, Rabobank en Achmea.  

Bij elke verzekeringsmaatschappij is de woonverzekering verschillend. Als eerste moet je kiezen wat voor soort verzekering je wilt afsluiten: een opstalverzekering, een inboedelverzekering, of misschien wel beide. Bij een opstalverzekering verzeker je jouw woning. Als er iets stuk gaat aan jouw woning, ben je hier voor verzekerd. Een inboedelverzekering richt zich op je inboedel. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, er ingebroken wordt of als er waterschade ontstaat, ben je daar voor verzekerd. Vaak hoef je bij een huurhuis geen opstalverzekering af te sluiten.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de dekking van je verzekering. Bij veel maatschappijen heb je bij de opstalverzekering of basisdekking of een allrisk dekking. Elke maatschappij heeft zijn eigen basisdekking. Bij de ene verzekeringsmaatschappij zit glasschade wel bij de basisdekking en bij een andere verzekeringsmaatschappij zit dit niet in het basispakket. Dit geldt ook voor de inboedelverzekering. Bij de ene verzekeringsmaatschappij is waterschade wel verzekerd en bij de andere niet. Ook heb je bij de inboedelverzekering en de opstalverzekering een allrisk dekking. Dan ben je voor alles verzekerd, maar je houdt nog wel je eigen risico.

Verder is het slim om te kijken naar het eigen risico van de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Heb je een lage eigen risico, betaal je veel premie. Bij een hoge eigen risico, betaal je weinig premie. Dit is een afweging die je zelf moet maken, maar je hoeft niet altijd te kiezen voor het laagste eigen risico.
De verzekering moet afgestemd worden op jouw manier van leven en sommige dekkingen van de verzekering kunnen overbodig zijn. Waarom zou je betalen voor een dekking voor kunst, als je geen kunst in huis hebt? Het is daarom verstandig om een verzekering te vergelijken Het kan je veel geld in de maand en op jaarbasis schelen!