Lekker wonenTuinen

De meest populaire trampoline van dit moment

Trampolines, waar we ze vroeger sporadisch zagen in een tuin, lijkt nu heel Nederland er wel één in de tuin te hebben staan. Dit komt door twee zaken: de prijs van een trampoline is de afgelopen 10 jaar drastisch gezakt en de kwaliteit enorm gestegen. Wat echter wel een ‘dingetje’ is, is de veiligheid. Aangezien veel trampolines namelijk op het gras staan, of welke ondergrond dan ook, is er het gevaar dat je kind eraf valt en zich op die manier behoorlijk kan bezeren. Dat is echter verleden tijd met de nieuwste trend op het gebied van trampolines: de ‘flat to the ground trampoline.’ Neem bijvoorbeeld de Akrobat trampolines, die graaf je in, waardoor je van een hoogte op de grond kan vallen.

Deze zogenaamde flat to the ground trampolines graaf je dus in en zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Naast het voordeel wat betreft de veiligheid, nemen ze optisch namelijk ook niet zo veel ruimte in beslag in je tuin. De eerstgenoemde reden blijft echter wel de belangrijkste. De eventuele schade bij een val van een dergelijke trampoline is namelijk een stuk kleiner dan bij de trampolines die hoog boven de grond staan. 

Een flat to the earth trampoline is niet hetzelfde als een ingraaf trampoline

We kenden de zogenaamde ingraaf trampoline al, maar hierbij steekt de trampoline rand echter nog boven het grasveld uit. Van een afstand is daardoor nog steeds te zien dat er zich een trampoline in de tuin bevindt. Ook de trampoline rand krijgt bij deze trampolines extra te verduren, omdat deze als opstap wordt gebruikt om de trampoline te betreden.

De luchtstroom onder de trampoline

Om dit op te vangen is dus de flat to the ground trampoline ontwikkeld, die juist gelijk met de grond worden ingegraven. Het moeilijke punt bij die ontwikkeling was de luchtstroom onder de trampoline. Bij een oude ingraaf trampoline vindt de lucht zich een weg onder de trampoline rand. Wanneer echter een trampoline gelijk met de grond wordt ingegraven is deze opening er niet meer en moet de lucht zich op een andere manier verplaatsen.

Een flat to the ground trampoline laat via de springmat of via de trampoline rand deze lucht ontsnappen. De flat to the ground springmatten hebben namelijk een extreem hoge luchtdoorlatendheid waardoor de lucht weg kan. Tevens is de trampoline rand luchtdoorlatend. Waar bij een normale trampoline de rand een beschermfunctie heeft, heeft deze bij een flat to the ground trampoline ook de functie van luchtafvoer. Naast dat de lucht zich via de springmat en rand verplaatst, hebben de trampolines voor in de grond ook nog eens minder luchtweerstand tijdens het springen. Dit zorgt ervoor dat je op een grond trampoline hoger springt dan op een normale trampoline.