Verbouwen

De kunst van het schilderen van de badkamer

De badkamer is een ruimte die we dagelijks gebruiken. Het is een unieke ruimte, omdat dit een plek is waar veel water gebruikt wordt. Soms komt het voor, na een verhuizing, dat de badkamer volledig onder handen moet worden genomen. Niet enkel de installatie van kastjes of een douche, maar ook het schilderen van muren moet gebeuren. Wanneer je muren gaat schilderen, moet je op de volgende zaken letten.

Behandelen van badkamermuren

Bij de verhuizing had u wellicht al beslist: de badkamer moet anders. Misschien heeft u de badkamer gestript, misschien enkel de muren schoongemaakt, maar het is voornaam in alle gevallen de muren te behandelen. Een product moet worden gebruikt dat schimmelbestendig is. Dit vanwege het vocht in de ruimte. Daarnaast is het voorstrijken van de muren met muurvoorstijk voornaam. Voordat hiermee kan worden begonnen is het nodig alles af te plakken wat niet geverfd mag worden. Leidingen, tegels en andere elementen kunnen met tape worden afgedekt. Een tip is om de vloer te ontzien door afdekzeil neer te leggen. Door met een vochtige spons over de ondergrond te wrijven zie je of er poeder meekomt. Voordat je gaat fixeren is het raadzaam met een sterke soda oplossing en warm water de muren te boenen. Zo elimineer je bestaande schimmels. Zo is het mogelijk, na de muur te hebben bevochtigd met water, het plamuurmes tevoorschijn halen. Is het vocht ingeweekt, dan bewerk je de muur met het plamuurmes. Loszittende muurverflagen dienen te worden verwijderd. Wanneer de muur weer droog is, kan de muur nog met grof schuurpapier worden nagegaan. Maak dan de muur stofvrij. Gaten dienen afgewerkt te worden met een binnenvulmiddel. Zo wordt de muur weer egaal.

Aanbrengen van verf

Het schilderen van muren dient voorafgegaan te zijn door het afdichten van de naden. Bereid de ongeverfde ondergrond nu voor met voorstrijk. Wanneer de voorstrijk op alle oppervlakten is uitgevoerd, dient te worden gewacht totdat de voorstrijk is ingetrokken en de muren droog. Met een acryl kwast kunnen de randen nu worden beschilderd met de badkamerverf. De grotere oppervlaktes kunnen met een muurverfroller worden uitgevoerd. Verf verticaal met ongeveer drie banen muurverf. Verdeel deze horizontaal en rol als laatste nogmaals verticaal na. Voor gladde oppervlaktes kan een kortharige muurverfroller effectief zijn, voor gestructureerde ondergronden is een langharige muurverfroller geschikt. Laat de verf drogen en ga goed na of de muur goed gedekt is. Een tweede laag kan worden aangebracht. Na het schilderen dient de tape meteen verwijderd te worden.

Schilderen van de badkamer

De badkamer schilderen is van een ander niveau dan een reguliere muur schilderen. Het gaat er namelijk om de ruimte bestand te maken tegen het vocht door de aanwezige waterbelasting. De voornaamste reden is om schimmels te bestrijden. Vochtbestrijding middelen zijn voornaam om deze schimmels tegen te gaan. Voordat overgegaan kan worden tot het verven, is het belangrijk om na te denken over ventilatie in de badkamer. Een goede ventilatie in de badkamer kan er namelijk voor zorgen dat er minder schimmels zich zullen ontwikkelen. Het is altijd aan te bevelen de badkamer goed door te luchten na gebruik en de ruimte schoon en hygiënisch te houden. Met vakkundig afgewerkte muren is de basis gecreëerd om de badkamer op een mooie manier in te richten.