blog

De juiste makelaar voor elke situatie


Een makelaar kan verschillende hoedanigheden aannemen. Zo is het een aankoopmakelaar, dan weer is hij verkoopmakelaar. Een makelaar kan overigens niet zowel verkoop- als aankoopmakelaar zijn bij de aan- of verkoop van één en hetzelfde huis. Een makelaar behartigt de belangen van of de kopende of de verkopende partij, en niet de belangen van beide partijen.

Voor wie behartigt de makelaar de belangen?

Het verschil tussen de aan- en de verkoopmakelaar zit in de partij voor wie de makelaar op dat moment de belangen behartigt. De aankoopmakelaar geeft de koper van een huis advies, een verkoopmakelaar juist de verkopende partij.  Er is nog wel eens wat misverstand over, maar een verkoopmakelaar behartigt dus de belangen van de verkopende partij en dus niet van de mensen die het huis komen bezichtigen. Als de verkopende partij een specialist in de arm heeft genomen, dan is dat voor de aankopende partij ook verstandig dat te doen.

Je betaalt nooit teveel voor een woning

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is overigens niet verplicht. Je mist dan wel de kennis en ervaring en moet bijvoorbeeld ook zelf de onderhandelingen voeren. En dat is iets wat de makelaar toch echt beter en zonder emoties kan. Bovendien kent hij de huizenprijzen waardoor je niet snel teveel voor een woning betaalt.

Analyseren van de woonwensen

Kijken we naar het werk van de aankoopmakelaar, dan moet je denken aan het analyseren van de woonwensen, het zoeken naar een passende woning, en de begeleiding bij bezichtigingen van huizen. Ook bepaalt hij de waarde van een bezochte woning op basis van zaken als de staat van het huis, de locatie en referenties. Ook zal de aankoopmakelaar juridische zaken op zich nemen en bewaakt hij alle belangrijke data .  Ook als er een koopovereenkomst ondertekent moet worden, word je door de aankoopmakelaar begeleid.

Specialisten bij de aan- en verkoop van huizen

Zowel de aan- als de verkoopmakelaar kunnen je ontzorgen. Ze besparen je veel slapeloze nachten om over stress nog maar te zwijgen. Daarom is het altijd goed deze specialisten in de arm te nemen. Je kunt het wel alleen, het is altijd verstandiger om voor de specialisten bij de aan- en verkoop van huizen te kiezen. Je betaalt nooit teveel voor je huis. Zoals je je huis ook nooit voor een te lage prijs verkoopt. En dat zijn geen onbelangrijke zaken.  Wanneer je op zoek bent naar een verkoopmakelaar Groningen kun je het beste eens langs gaan bij Lagro Ebens, de oudste makelaar van Groningen. Zij zijn overigens ook uitermate geschikt als aankoopmakelaar Groningen.