Tuinen

De beste vlonderplanken!

Kunststof vlonderplanken zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Meer en meer mensen ontdekken de voordelen hiervan. Toch is er ook nog een grote groep die alleen de vlonderplanken van hout dat geïmpregneerd is, kent. Tijd dus om eens te kijken naar de beste vlonderplanken van dit moment: die van kunststof.

Weinig tot geen onderhoud nodig

Het grote voordeel van kunststof en waardoor steeds meer mensen voor vlonderplanken van dit materiaal kiezen is omdat dit bijna geen onderhoud nodig heeft. Waar insecten zich graag nestelen in voorwerpen van hout, laten zij kunststof ongemoeid. Daarnaast moet hout om de zoveel tijd bewerkt worden omdat het anders gaat rotten. Bij kunststof is dit niet het geval. Water kan het materiaal namelijk niet in en dus kan er vanuit binnen geen rotting ontstaan. Dit maakt het ideaal om buiten te gebruiken waar het overgeleverd is aan de weerselementen zoals regen, zon en sneeuw.

Weinig extra kosten

Je hoeft het materiaal ook niet in de olie te zetten en een kras heb je zo weggewerkt: die kun je namelijk lichtjes opschuren. Een kunststof vlonder is wel iets duurder dan één van hout, maar het onderhoud van hout kost ook geld… en niet te vergeten tijd. Al met al kun je dan met een vlonder van kunststof nog steeds goedkoper uit zijn.

Antislip

Je kunt veilig op kunststof vlonders lopen, of je kinderen erop laten spelen, omdat het materiaal een antislip heeft en niet glad kan worden. Ook het feit dat het materiaal niet gaat splinteren, maakt het ideaal voor een vlonder. Vooral omdat je daar vaak met blote voeten op loopt. Ook spelen kinderen met mooi weer natuurlijk graag buiten en op die manier kunnen zij tijdens dit spelen dus geen splinters krijgen.

Kleurvast

Kunststof is bijna geheel kleurvast. Alleen bij de eerste paar weken aan blootstelling aan de zon verkleurt het iets, maar daarna niet meer en behoudt het zijn kleur voor ongeveer 30 jaar. In vergelijking met hout is dit veel langer, aangezien dat vaak al na 5 jaar helemaal verkleurd is en dus weer geschilderd moet worden.

Het schoonmaken van een kunststof vlonder

Bijna alle schoonmaakmiddelen zijn te gebruiken om een kunststof vlonder schoon te krijgen, maar neem niet een te sterke met veel chemicaliën erin. Elke normale terrasreiniger is eigenlijk geschikt. Ook kun je de vlonder van kunststof schoon spuiten met een hogedrukspuit. Gebruik dan echter niet de krachtige straal, maar de bredere en spuit altijd met de groeven mee. Als er vlekken op komen kun je wel het beste proberen deze meteen schoon te maken, anders loop je de kans dat het in het materiaal trekt.