Lekker wonen

Alles wat je moet weten voor het kopen van een traplift

Thuis blijven wonen? Met een traplift kan het!

De traplift mag zich in Nederland sinds een aantal jaren verheugen in een groeiende populariteit. Dat heeft met name te maken met het grootste voordeel dat een traplift kopen te bieden heeft: een traplift in huis maakt het namelijk mogelijk om gewoon thuis te blijven wonen, ook als je op leeftijd komt en het lopen steeds moeilijker wordt. Via de traplift kun je veilig en snel de bovenverdieping bereiken. Je kunt dus ook als je bejaard wordt, gewoon gebruik blijven maken van de bovenverdieping in huis. De slaapkamer en badkamer kun je blijven gebruiken en een verhuizing van boven naar beneden is niet nodig. Laat staan dat je naar een seniorenwoning of bejaardentehuis zou moeten verhuizen. En dit natuurlijk heel prettig, omdat je dan gewoon in je eigen vertrouwde omgeving – waar je waarschijnlijk al jarenlang woont – kunt blijven. Een traplift kopen is dan ook een goede investering en scheelt je veel kosten (je hoeft immers niet te verhuizen) en natuurlijk veel tijd (verhuizen is intensief).

Kies je voor een nieuwe, tweedehands of huur traplift?

Een traplift kun je in principe nieuw kopen. Dan ben je gemiddeld tussen zo’n 9.000 euro kwijt. Besluit je om een tweedehands traplift kopen te gaan, dan kun je uitgaan van ongeveer de helft van genoemd bedrag. Ten slotte is het ook nog mogelijk om een traplift te huren. Financieel is de huur van een traplift echter alleen interessant als je de lift niet langer dan twee jaren denkt te gaan gebruiken. Mocht je in een revalidatieproces zitten dat korter dan twee jaar duurt, dan is huren dus het beste. Koop je een traplift vanwege jouw leeftijd, dan is kopen op termijn bijna altijd goedkoper.

Vergoedingen via de overheid

Wanneer je plannen hebt om een traplift in huis te laten installeren, kijk dan goed op Rijksoverheid.nl of je ook aanspraak kunt maken op subsidies. Zo zijn er via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet langdurige zorg (WLZ) vergoedingen beschikbaar. De hoogte van de bedragen is afhankelijk van de soort zorg en de zorgzwaarte en -duur. Maar informeer je hiervoor goed, want een tegemoetkoming in deze kosten scheelt financieel enorm bij de aankoop (of huur) van een traplift.