Tuinen

De Portugese laurier kopen en planten


In de zoektocht naar de mooiste haag of heg voor je tuin of erf, is er keuze uit een zeer groot aantal soorten planten. Een van die soorten is de Portugese laurier of Prunus lusitanica Angustifolia. Een favoriete plant van zowel tuineigenaren- als ontwerpers. Ga je de Portugese laurier kopen? Houd dan rekening met een aantal puntjes. In dit blog vertellen we je hier graag meer over. Niet alleen vind je hier informatie over de plant zelf, ook leggen we je uit waar je zoal op moet letten bij het planten en het onderhouden van deze populaire lauriersoort. 

De Portugese laurier in jouw tuin?

Een Portugese laurier is familie van de laurierkersen en is uitermate geschikt om in een haag- of hegvorm aan te planten. Je komt deze plant in vrijwel ieder tuincentrum tegen waar je hem voor een paar tientallen euro’s per vierkante meter kunt kopen. De Portugese laurier wordt doorgaans per vier exemplaar per strekkende meter aangeplant. Dit geldt voor planten die niet hoger dan een meter zijn. Wil je hogere planten? Dan kun je drie planten per strekkende meter aanhouden. 

Kenmerken en eigenschappen

Deze lauriersoort is een echte wintergroene haag. Dit betekent dat je ook tijdens de wintermaanden kunt blijven genieten van zijn volle, donkergroene uitstraling. Omdat de plant in iedere grondsoort goed gedijt, zal je er eigenlijk vrij weinig onderhoud aan hebben. Ook heeft de Portugese laurier bloesem. Deze komt net vaak voor de zomer aan de takken en blijft zo tot juni en augustus in bloei. Deze bloemen kenmerken zich door de trosvorm en zacht witte kleur. Heb je deze laurier in je tuin? Dan weet je zeker dat je een haag of heg hebt die voor een groot aantal jaren meegaat. 

Tips voor het onderhoud

De Portugese laurier is een echte snelgroeier en groeit wel zes centimeter per jaar. Wil je hem in toom houden? Snoei hem dan een keer per jaar flink terug, bij voorkeur na de bloeiperiode. Dit is in juni of augustus. Tijdens warme zomermaanden kan het zijn dat de plant te weinig water krijgt. Houd de laurier dus goed in de gaten en geeft hem op tijd water tijdens periodes van hitte en droogte. 

Bijzondere vormen

Als je de Portugese laurier in losse vorm aanplant, kan hij uitgroeien tot een boom. In deze hoedanigheid kun hem dan ook aantreffen in de natuur, hoewel dat zeldzaam is. Deze boom kun je eventueel ook in bepaalde vormen snoeien. Ben je van plan om de Portugese laurier niet als haag maar als boom aan te planten? Dan kun je het beste contact opnemen met de verkoper of kweker. Zij weten vaak het beste hoe je de plant kunt uit laten groeien tot een boom en hoe je hem moet onderhouden. 

Bron: Haag-Heg.nl