Verbouwen

Alles over het isoleren van je huis


Momenteel weet iedereen al dat de opwarming van de aarde echt is, door de nare weersomstandigheden, het stijgen van de temperaturen en de lange droogte of net de grote regenbuien. Ook weet iedereen dat je hier een handje bij kan helpen, maar misschien weet niet iedereen altijd even goed hoe. Naast minder plastiek, wegwerpmateriaal en waterverbruik, is een grote hulp het isoleren van je huis. Indien je je huis niet isoleert, gaat alle warmte zeer snel uit je huis, waardoor je steeds meer en meer moet verwarmen en zo niet enkel meer moet betalen maar ook veel meer onnodige energie verbruikt en zo een impact hebt op de energieproductie van de aarde en dus extra uitstoot creëert. Er bestaan verschillende isolatiemogelijkheden maar hieronder lijsten we de twee meest voorkomende op.

De goedkoopste isolatie optie

Dat het isoleren van je huis essentieel is voor jouw portemonnee, minder verwarmen of afkoelen van je huis, maar ook voor de planeet, minder uitstoot, weten we ondertussen al. Echter, ook al is het isoleren van je huis op lange termijn interessant voor je portemonnee, het initiële kostenplaatje is groot. Gelukkig heeft men hier een oplossing voor gevonden, namelijk eps isolatie. Dit isolatiemateriaal is goedkoper dan zijn competitie maar heeft nog steeds een hoge isolatiewaarde. De reden hiervoor is dat EPS over het algemeen bestaat uit stilstaande lucht wat én goedkoop én een sterke isolator is. Hiernaast is EPS ook zeer licht waardoor het makkelijk transporteerbaar is en makkelijk op maat te snijden zodat het toepasbaar is voor alle moeilijke hoeken en oppervlakken in je huis. Dit isolatiemateriaal wordt het meest gebruikt voor dakisolatie maar kan ook voor vloerisolatie gebruikt worden om zo te verhinderen dat alle warme lucht stijgt van je onderste verdiep naar je bovenste verdiep verhuist en je zo beneden ondanks alle warmte creatie zonder warmte zit.

Isolatie voor alle soorten vloeren

Wanneer we spreken over vloerisolatie, denkt men al snel dat dit enkel kan bij specifieke vloeren en het dus niet altijd mogelijk is je vloeren te isoleren. Gelukkig bestaan er al meerdere innovaties op de markt waardoor het wel mogelijk is alle soorten vloeren te isoleren zonder in te boeten aan je eigen design voorkeuren. Een vloer is heel dik en kan soms wat tijd vergen te bouwen, zoals bijvoorbeeld met houten planken tussen de verschillende verdiepingen. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor betonvloeren aangezien deze naast hun stevigheid, ook nog eens snel gelegd zijn. Ook al is beton een vloeiend middel dat hard wordt, isoleren kan nog steeds. Betonvloer isolatie is dunner dan bijvoorbeeld EPS isolatie maar heeft dezelfde isolerende kwaliteiten. Je kan je betonvloer van boven, onder of tussen de kruipruimte isoleren om zo een aangenaam gevoel te behouden wanneer je op je vloer stapt, zonder die koude rilling die over je rug gaat. Naast EPS isolatie voor je betonvloer, bestaat er ook PIR isolatie dat dunner en iets duurder is maar je wel plaats bespaart, en XPS isolatie dat zeer drukvast is maar geen water opneemt en de plaatsing dus zeer specifiek moet gebeuren om scheuren te voorkomen. Hoe dan ook, isoleren kan in alle maten en vormen voor alle type vloeren en daken om zo niet enkel geld te besparen op lange termijn maar ook het warme gezellige gevoel in de winter of het koude aangename gevoel in de zomer, op alle plaatsen van je huis.