Lekker wonen

5 handige tips om je woning toegankelijk te maken voor mindervaliden


Mindervaliden hebben extra aandacht nodig als het gaat om de woning geschikt te maken om in te leven. Omdat mindervaliden bijvoorbeeld slecht ter been zijn of verminderde krachten hebben, kun je gericht zoeken naar bepaalde meubels of hulpmiddelen die het leven vergemakkelijken. Je hoeft hiervoor niet zelf te improviseren omdat bijvoorbeeld meubelmakers, indien nodig, op de wensen van mindervaliden af kunnen stemmen. Hieronder geef ik vijf handige tips aan de hand waarvan je de woning toegankelijker kunt maken voor mindervaliden. Misschien zijn de tips wel praktisch voor jezelf.

  1. Koop een praktische rolstoel

Als je afhankelijk bent van een rolstoel dan kun je eens een kijkje nemen op het internet om te kijken wat voor een soort rolstoelen er verkrijgbaar zijn. Je komt bijvoorbeeld een lichtgewicht rolstoel of een opvouwbare rolstoel tegen. Een ‘lichtgewicht rolstoel’ zegt het eigenlijk al zelf: deze rolstoelen zijn licht en wegen niet veel waardoor ze draagbaar worden. Een opvouwbare rolstoel bespaart jou wellicht woonruimte omdat je dergelijke rolstoelen gemakkelijk op kunt bergen of weg kunt zetten. Deze en andere soorten praktische rolstoelen kun je binnen no time thuis laten bezorgen als je de tijd niet hebt om naar de winkel te gaan.

  1. Breng steunbeugels aan in de woning

Voor mindervaliden zijn er talloze andere oplossingen denkbaar om het leven draaglijker en comfortabeler te maken. Denk bijvoorbeeld van het aanbrengen van steunbeugels in de badkamer of op het toilet. Aan dergelijke steunbeugels kunnen mindervaliden zichzelf optrekken zodat ze geen extra hulp van anderen nodig hebben. Steunbeugels kun je op verschillende plaatsen naar wens in de woning laten bevestigen. Afhankelijk van het soort invaliditeit kunnen bepaalde steunbeugels zo een aangename aanpassing van de woning inhouden. En het aanbrengen van enkele steunbeugels in de woning is niet eens zo prijzig.

  1. Zorg voor elektrische hulpmiddelen

Als je een elektrische vaatwasser of een elektrische lift aanschaft, bespaar je jezelf een hoop moeite en inspanning als mindervalide. Dergelijke hulpmiddelen nemen bepaalde handelingen uit handen die eventueel als zwaar ervaren kunnen worden, zoals het doen van de vaat aan de wasbak of het lopen van trappen. Meestal is de nieuwprijs van elektronische hulpmiddelen hoog maar je kunt ook ergens een tweedehands vaatwasser of lift op de kop proberen te tikken. De aansluiting van de elektrische hulpmiddelen hoef je ook niet per se zelf te doen maar kun je ook laten doen door experts of familieleden.

  1. Verkies opgeruimdheid boven rommel en chaos

Een opgeruimde woning is voor een mindervalide persoon een pre. Want mindervalide mensen hebben meer moeite bij het bij elkaar houden en organiseren van spul als er eenmaal chaos of wanorde is ontstaan in de woning. Mindervaliden kunnen helaas minder goed voor zichzelf zorgen en daarom zijn zij extra goed gebaat bij een opgeruimde, overzichtelijke woning. Als mindervaliden weten waar alles staat en hoe ze, dankzij aanpassingen in de woning, het reilen en zijlen van het dagelijkse leven gemakkelijker doorkomen, wat let hen dan om voorzieningen of maatregelen te treffen die het leven voor hen nog aangenamer en lichter maken?

  1. Kies meubels die speciaal voor ouderen zijn ontworpen

Er zijn diverse meubels voorhanden en verkrijgbaar die speciaal ontworpen zijn voor ouderen. Men denke hierbij aan meubels met uitschuifbare voetsteun, opvouwbare meubels of meubels met extra neksteun of vibratie. Dankzij de voortschrijdende techniek en inzichten in het leven van mindervaliden, zijn er allerlei toepassingen ontworpen die het leven van ouderen of mindervaliden aanzienlijk vergemakkelijken. Je kunt ook denken aan traditionele meubels die speciaal, op maat en met specifieke wensen, ontworpen worden door de plaatselijke timmerman of meubelmaker. Op bezoek eens een meubelzaak en laat je verassen door de vele opties die er tegenwoordig zijn op het gebied van de hedendaagse meubels.