blog

4 tips voor het bewaren van wijn


Wanneer je een grote partij lekkere wijn hebt, wil je deze zo lang mogelijk bewaren. Om de levensduur van de wijn te waarborgen, is het belangrijk om te weten onder welke omstandigheden je wijn het beste bewaart. We geven je 4 tips waardoor de wijn lang lekker blijft.

Wijn bewaar je in de kelder

Het is voor veel mensen een droom: een eigen wijnkelder. De kelder is een uitstekende bewaarplaats voor wijn, mits het aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet de temperatuur laag zijn als je de houdbaarheid van de wijn wilt waarborgen. Een temperatuur tussen 8 en 14°C is ideaal. Let er ook op dat je de kelder puur voor de wijn gebruikt. Sla je er ook andere voedingsmiddelen of verf op, dan heeft dit een negatieve invloed op de wijn.

Geen kelder? Koop een wijnkoelkast!

Niet elk huis beschikt tegenwoordig nog over een kelder. In dat geval is een wijnkoelkast of een klimaatkast een goede optie. In een klimaatkast worden een optimale temperatuur, lichtsterkte en luchtcirculatie voor jouw wijnen gecreëerd. Je kunt ook gebruikmaken van verschillende bewaarzones voor rode en witte wijn. Dat is wel zo handig, want deze wijnen worden idealiter op verschillende temperaturen bewaard. Het enige nadeel van een klimaatkast, is dat deze wel wat aan de dure kant is.

Wijn in de koelkast bewaren

Heb je geen kelder in je woning en heb je het budget niet voor een wijnkoelkast? Dan is een gewone koelkast een uitstekend alternatief. Een koelkast is echter kouder afgesteld dan voor een wijn ideaal is. Daarom moet je de wijn ruim voordat je deze serveert uit de koelkast halen. Rode wijn heeft daarbij meer tijd nodig om op temperatuur te komen dan witte wijn, die je toch al wat koeler serveert.

Maak je eigen wijnkoelkast

Wil je toch een speciale wijnkoelkast, maar heb je niet het budget voor een klimaatkast? Dan kun je ook een koelkast aanschaffen en deze op 8°C instellen. Dit is een te hoge temperatuur voor jouw voedsel, maar voor wijnen is het ideaal. Houd er rekening mee dat je flessen met kurk altijd neerlegt in de koelkast. Mousserende wijnen en wijnen met een schroefdop of rubberen dop kun je het beste staand bewaren.