Lekker wonen

4 tips om een schilderij in je huis op te hangen

Je hebt een mooi schilderij gekocht. Nu moet je nog uitvinden waar en hoe je dit het beste in huis kunt ophangen. Vier tips om de beste plek voor je schilderij te vinden:

1. Vul zoveel mogelijk wand

Voorkom dat een schilderij wegvalt omdat het te klein is voor de ruimte. Hang het schilderij ergens waar het zoveel mogelijk wandruimte kan opvullen. Uiteraard zorg je wel voor voldoende ruimte aan de boven- en onderkant en aan weerszijden van het schilderij.

2. Een klein schilderij groter doen lijken

Om een klein schilderij groter te doen lijken, kun je op de wand erachter een groter vlak schilderen, waar je het schilderij vóór hangt. Je kunt ook een collage van kleinere schilderijen maken.

3. Hang een schilderij op de juiste hoogte

Een schilderij hangt vaak te hoog. Hang het schilderij op ooghoogte, tenzij je een plaag plafond hebt of zelf lang bent. Een hulpmiddel om de juiste hoogte van een schilderij te bepalen is de regel dat het midden van het schilderij zich op zo’n 145 centimeter boven de vloer bevindt.

4. Schilderij boven de bank

Wil je het schilderij boven de bank ophangen, dan is het mooi als het kunstwerk ten minste de helft tot twee derde van de bankbreedte beslaat. Houdt qua hoogte zo’n dertien tot twintig centimeter tussen de bovenkant van de bank en de onderkant van het schilderij aan.

Om de juiste hoogte te bepalen, houd je het schilderij eerst op dertien centimeter van de bovenkant van de bank. Dan doe je een paar stappen naar achteren en kijk je hoe het staat. Hangt het schilderij voor je gevoel te dichtbij bij de bank, hang het dan wat hoger.

Je kunt een huisgenoot of vriend vragen om het schilderij op verschillende hoogtes vast te houden voordat je een spijker in de muur slaat. Met een rails voor je schilderijlijsten kun je de hoogte van een schilderij gemakkelijk aanpassen. Wil je eerst een gaatje in de muur wegwerken voordat je je schilderij ophangt, lees dan in dit artikel hoe je dat doet.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om de juiste plek voor je schilderij te vinden. Heb jij nog meer tips om een schilderij in huis op te hangen? Deel het hieronder in de reacties!