Lekker wonen

4 dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van raamdecoratie

Zonwering uitzoeken is leuk, maar kan ook tot keuzestress leiden

Raambekleding kopen voor de woonkamer, slaapkamer of voor het hele huis, vinden veel mensen leuk om te doen. Maar het zoeken van de juiste zonwering, rolluiken of plisségordijnen kan ook best lastig zijn. Want er is behoorlijk veel keuze, waardoor je door de raambekleding soms het bos niet meer ziet. Om je te helpen een goede beslissing te maken, staan hieronder vier nuttige aandachtspunten waar je op moet letten als je de juiste keuze wilt maken uit de vele modellen rolluiken, luxaflex, lamellen of een ander soort zonwering.

1. Kijk naar de gewenste functie

Het kiezen van raamdecoratie begint met bepalen welke functie je raambekleding moet hebben. Ga je vooral voor privacy? Of wil je via zonwering het invallende zonlicht heel precies kunnen afstemmen? Of zoek je juist goed verduisterende raambekleding voor de slaapkamer? Voor de slaapkamer kun je prima kiezen voor rolluiken die de kamer geheel kunnen verduisteren. Privacy is natuurlijk een aandachtspunt bij raamdecoratie voor de badkamer of voor een keuken die langs een stoep of wandelpad ligt. In die gevallen kun je bijvoorbeeld kiezen voor lamellen of voor duo rolgordijnen.

2. Op welke manier dient de raamdecoratie bevestigd te worden?

Het is in de tweede plaats aan te raden om goed te kijken naar het materiaal en de situatie rond je ramen. Deze bepalen namelijk of de raambekleding die je op het oog hebt, überhaupt wel geïnstalleerd kan worden. Zijn de kozijnen van kunststof, van hout of van aluminium? Kijk of voor dit materiaal wel een sterke bevestiging van de raamdecoratie mogelijk is. Wanneer je openklappende ramen hebt, kun je wel rolluiken installeren, maar de rolluiken alleen gebruiken als de ramen gesloten zijn. Klappen de ramen naar binnen open, dan kan een duo rolgordijn lastig zijn en is de keuze voor rolluiken of een zonnescherm slimmer.

3. Kleuren en prijzen

Is de raambekleding beschikbaar in de kleuren en prijsklasse die je voor ogen hebt? Deze vraag moet je ook beantwoorden voordat je een definitieve keuze voor raambekleding gaat maken. De kleur is belangrijk en moet passen bij je interieur. Maar natuurlijk ook de prijs. Denk hierbij niet te simpel. Om een voorbeeld te noemen: elektrische rolluiken lijken misschien duur, maar zijn uiteindelijk voordelig omdat ze ook een energiebesparing opleveren.

4. Let op het type raam

Elk soort raam vraagt om een passende raamdecoratie. Zorg daarom dat je goed in beeld hebt welke mogelijkheden er zijn per raamtype. Zo heb je gewone ramen, maar ook erkerramen, schuiframen en draaikiepramen. Het raamtype is medebepalend voor de keuze die je maakt of kunt maken.