blog

Zonnepanelen: hoeveel kan ik besparen?

Ben je op zoek naar de kosten en prijzen van zonnepanelen? Dan ben je hier op de goede website. Tegenwoordig overwegen veel mensen om zonnepanelen aan te schaffen. De voor- en nadelen worden tegen elkaar opgewogen. In dit artikel kom je meer te weten over de mogelijkheden.

Wat zijn de kosten voor zonnepanelen?

Het is een veelbesproken onderwerp in de maatschappij: zonnepanelen. Hoewel er veel wordt gesproken over de kosten voor zonnepanelen is het vaak niet altijd even duidelijk. De juiste prijs voor tien zonnepanelen bedraagt gemiddeld €5000,-. In het verleden lagen de prijzen hoger, maar de afgelopen jaren zijn de prijzen voor zonnepanelen gedaald. De subsidies op zonnepanelen zijn overigens wel door overheden ingeperkt.

Wat leveren zonnepanelen op?

Wat zonnepanelen opleveren is afhankelijk van een aantal factoren. Het is natuurlijk afhankelijk van het aantal panelen dat je hebt en hoeveel wattpiek(wp) de zonnepaneel oplevert. Gemiddeld levert een zonnepaneel 270wp op. Om het aantal bruikbare kWh te berekenen pak je 90% van deze 270wp. Je komt dan op 243kWh per jaar.

Hoeveel verbruikt een Nederlands gezin gemiddeld?

Een Nederlands gezin verbruikt gemiddeld 3.300kWh aan elektriciteit per jaar. Over het algemeen geldt: hoe groter het gezin, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Hoeveel stroom een gezin verbruikt is uiteraard afhankelijk van een aantal zaken. Zo maakt het uit hoeveel apparaten een gezin verbruikt en hoe zuinig deze apparaten zijn.

En hoeveel levert het dan op?

Uit onderzoek in september 2017 bleek dat het goedkoopste groene energiecontract voor 3300kWh op €627,- euro uit komt. Als je zelf energie opwekt kan je met 10 panelen zo’n 2430kWh opleveren (10 x 243kWh) per jaar. Dit kost je in principe niets. Je betaalt alleen de 870kWh. Als je uitgaat van 19 cent per kWh is dit €165,30. Het levert je dus een besparing van zo’n €461,70 per jaar op.

Overstappen op zonnepanelen of toch niet?

De prijs voor 10 zonnepanelen bedraagt ongeveer €5000,-. Dit betekent dat je de zonnepanelen in ongeveer 11 jaar hebt terugverdiend (€5000/€461,60 = 10,8 jaar. Dit is natuurlijk erg interessant, aangezien zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan.