Woningontruiming – wat komt er bij kijken?
Er zijn verschillende redenen waarom men toe is aan woningontruiming. Dit kan bijvoorbeeld zijn na het overlijden van een persoon, bij een verhuizing of na een faillissement. De term houdt in dat een gehele woning vrij wordt gemaakt van onder andere de meubels en de vloerbedekking. Dit doet men om de aanstaande inwoner een geheel nieuw huis aan te bieden waar verhuurder de geïnteresseerde de vrije loop laat. Het lijkt misschien een simpel klusje, maar toch komt er nog heel wat kijken bij een woningontruiming. Dat leest u in dit bericht.
Kennismaking
De persoon die beslist over de activiteiten rond het huis, in dit geval de vorige bewoner, neemt allereerst contact op met een ontruimingsspecialist. Dit kan bijvoorbeeld woningontruiming-regionaal zijn. Dit bedrijf helpt u ten eerste zo goed mogelijk via de telefoon een begin te maken met de ontruiming. Tijdens dit gesprek maakt men samen afspraken om het huis te bezichtigen en de mogelijkheden te bespreken. Dan wordt duidelijk hoe de woning er uit moet komen te zien en wat er wel en niet gedaan mag worden. Dit verschilt uiteraard als het gaat om een huurwoning enerzijds of een koopwoning anderzijds. Tijdens de afspraak krijgt u te weten wat de oplevering zal kosten en wordt de datum ervan samen gepland. Daarnaast krijgt de cliënt te weten wat hij of zij zoal mee kan nemen om mee te helpen en wordt er een offerte opgestuurd. Wanneer u per ongeluk tijdens de oplevering merkt dat er nog bepaalde spullen zijn die u graag terug wilt, is het uiteraard mogelijk om dit in overleg met de specialist te regelen.
Huur- of koopwoning
Zoals gezegd maakt het groot verschil of het gaat om een huur- of om een koopwoning. Een koophuis brengt namelijk minder kluswerk met zich mee. Hierbij is het verstandig om de vloerbedekking te laten liggen en de lampen te laten hangen voor de volgende bewoner. Indien het gaat om een huurhuis, heeft dit een andere aanpak. De verhuurder wenst dan namelijk een geheel kale woning. Bepaalde activiteiten moeten dan in acht worden genomen. Denk hierbij aan het verwijderen van de vloerbedekking en het behang, het leeghalen van de tuin, het opvullen van gaten in de muren, het loshalen van tapijt van de trappen en het weghalen van kasten en planken. Uiteraard kunt u zich voorstellen dat dit meer gedoe kost en dus een groter kostenplaatje heeft.