Tuinen

Een tuin uit steen of een tuin uit gras?


Waar moet je beginnen bij het aanleggen van een nieuwe tuin? Er worden je veel lastige keuzes voorgelegd in het begin. De grootte van je buitenplaats bepaald bijvoorbeeld hoe moeilijk de inrichting hiervan is. We hebben het niet over een mooie serre, tuinhuisje of de meubels die je in de tuin moet gaan zetten. Het inrichten van de tuin met dit soort dingen is erg leuk voor een later stadium, maar het is belangrijk om te beginnen bij de basis.

De eerste stap is een makkelijke: de indeling van de tuin zelf. Wanneer het oppervlak een groot stuk zand is, dan is er geen mooie tuin op te maken. Daarom komt het neer op de volgende keuze: wil je een tuin die bestaat uit gras of uit steen? Een tuin met gras geeft een speels, natuurlijk en gezellig effect en is ook leuk voor kinderen. Maar marmer of steen geeft juist een strakke look aan de tuin.

Waarom steen of waarom gras?

Gras wordt door mensen het meest gekozen als grootste deel van de tuin. Dit komt omdat gras een gezelliger effect heeft dan steen. Maar een tuin kan ook tot leven komen wanneer je kiest voor een steen met patroon. Stenen zijn daarbij ook nog eens in alle kleuren, soorten en maten te krijgen. Tegenwoordig hebben veel moderne tuinen steen, dit komt mede doordat steen onderhoudsvrij is.

Mensen nemen gras omdat het fris en natuurlijk is, ook het groen staat erg gezellig in de tuin. Mensen associëren de geur van vers gemaaid gras met de lente en houden er dan van om erin te liggen. Daarbij toont onderzoek aan dat je gelukkiger, relaxed, vrolijker en zelfs gezonder wordt van gras! Het maakt dus niet veel uit wat je met de tuin doet, zolang er maar een klein gazonnetje overblijft.

Tot slot, dit artikel zegt niet dat je moet kiezen tussen gras en steen, maar het gaat erom dat je de balans vind tussen deze twee. Steen is meer ter decoratie, waar gras in de tuin gezonder maakt. Maak dus sowieso een beetje ruimte voor gras in de tuin.

Bron: tuinengras.nl