Lekker wonen

Welke opties zijn er voor CV ketels?

Centrale verwarming is een van de belangrijkste factoren bij het creëren van woon- en werkcomfort, en het spreekt dan ook voor zich dat je op zoek bent naar het beste systeem voor jouw situatie. Wat het doel ook is, het gamma aan mogelijkheden is uitgebreid. Dit maakt de zoektocht naar een kwalitatief systeem echter niet altijd eenvoudig. Een duidelijk overzicht op de mogelijkheden is dan ook belangrijk om het beste uit je aankoop te halen.

Centrale verwarming is pas sinds 1965 betaalbaar voor normale huishoudens, maar tegenwoordig is een CV ketel helemaal niet zo speciaal meer. Het is een van de meest gebruikte verwarmingsmethodes in Nederland en dat maakt een overzicht van de mogelijkheden des te belangrijk!

Verschillende soorten CV ketels

1. Een VR-ketel

Een dergelijke ketel levert ongetwijfeld een beter rendement dan een gewone CV ketel; tot wel 90 procent van de gebruikte energie wordt omgezet in warmte die benut kan worden. Een deel van die energie gaat dus wel nog verloren maar het is toch al een hele verbetering in vergelijking met oudere systemen.

2. Een HR-ketel

Een HR-ketel is met zijn 100 % rendement dan weer de beste oplossing voor wie besparingen en het milieu hoog in het vaandel draagt. Alle energie wordt opnieuw door het systeem gebruikt om de woning of het pand te verwarmen! Ook maken sommige modellen gebruik van de warmte die gecreëerd wordt door de verbranding van aardgas. Het rendement kan hierdoor tot wel 107% bedragen!

3. Een HR-e ketel

Vervolgens zijn er ook HR-e ketels, die zelf elektriciteit produceren door middel van een aardgasmotor. Zodra men in het pand warm water gebruikt of de verwarming aanzet, schiet een soort van generator in gang die zelf elektriciteit opwekt. De stroom die hieruit voortkomt wordt dan teruggeleverd aan de leverancier. Een dergelijke systeem verbruikt nog veel minder energie dan een gewone CV ketel en daarbij is de CO2 uitstoot lager.

4. Een soloketel of combiketel?

Tenslotte kan je ook kiezen tussen een soloketel of een combiketel. De eerste is vooral handig als je reeds over een boiler of geiser beschikt in de woning. Een combiketel is dan weer de ideale optie als je een all-in oplossing wil die zowel warm water als verwarming levert. De keuze is aan jou!