Lekker wonen

Welke opties zijn er tegenwoordig voor het type binnendeur dat je wil kopen?


Of het nu is omdat je huidige binnendeur(en) zijn versleten, omdat je aan het verbouwen bent of omdat je je interieur een andere uitstraling wil geven, er komt een moment dat je op zoek moet naar een of meerdere nieuwe binnendeuren. Niet zo vreemd, want de afgelopen jaren is er op dat gebied best veel gebeurd. Waar je vroeger eigenlijk één optie had voor het type deur dat je ging kopen zijn er nu veel verschillende. Naast het verschil tussen een gewone deuren en bijvoorbeeld paneeldeuren, zijn er ook verschillende opties voor de manier van openen. Tijd dus om de wereld van de binnendeur te betreden en je te laten zien welke opties er zijn.

Voordat je een nieuwe binnendeur aanschaft, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er twee soorten binnendeuren: deuren die je koopt met kozijn, of losse deuren, zonder kozijn. Bij die laatste moet je dus goed opletten of de maat goed is. Bij een merk als Skantrae deuren vind je beide opties en nog veel meer!

Een deur met kozijn, die een op het frame gemonteerde deur en scharnieren omvat, is klaar voor installatie en gebruik met een voorbereide deuropening. Een losse deur is eenvoudig; het is alleen een deur en bevat geen frame, scharnieren of deurklink. Dit soort deuren moeten meestal nog worden geverfd of gebeitst, terwijl de meeste complete deuren of zijn afgewerkt en klaar om op te hangen.

Deuropeningen en afmetingen zijn vooral belangrijk bij het installeren of vervangen van een binnendeur. Wanneer je een bestaande deur vervangt door een nieuwe deur, kies dan een deur die dezelfde afmetingen heeft als de bestaande.

Ook de zogenaamde ‘deurzwaai’, is belangrijk om rekening mee te houden in verband met plaatsing en deurbeslag. Om dit te bepalen, ga je aan de buitenkant van de deur staan, dus ​​de kant waar je zou binnenkomen, zoals in de gang die uitkijkt op de woonkamer. Als de scharnieren aan de linkerkant van de deur zitten, heb je een linksdraaiende deur. Als de scharnieren aan de rechterkant van de deur zitten, is het een rechtsdraaiende deur.

Een vrij nieuwe deur in het segment van binnendeuren is de zogenaamde ‘schuurdeur.’ Schuurdeuren zijn een manier om kamers te scheiden en geven elke ruimte een ambachtelijke flair. Sommige staldeuren glijden langs een bovenrail en andere hebben een onderrail om te voorkomen dat de deur gaat slingeren. Staldeuren variëren van rustiek tot gepolijst en zijn voorbewerkt of onafgewerkt in verschillende stijlen. Hierdoor kan dit type deur zowel in een modern interieur als in een landelijk. Het grote voordeel van dit type deur is dat het ruimtebesparend is, omdat deze niet open klapt, maar langs de wand schuift.

Accordeon deur is ruimte besparend

Ook een accordeon deur is ruimte besparend. Deze deuren vouwen in secties langs een spoor met wielen wanneer ze worden geopend. Ze werken goed als scheidingswanden, kastdeuren en deuren van bijkeukens.

Grenen dubbele openslaande deuren.

Franse deuren hebben meerdere lites (ruiten) over de hele lengte van de deur die minimale privacy bieden, terwijl het licht vanuit aangrenzende kamers naar binnen kan filteren. Ze bevinden zich meestal in een paar naast elkaar, waarbij elke deur van de andere af opengaat. Ze hebben een klassieke stijl en brengen een vleugje elegantie in elke ruimte. Daarnaast voegen ze zelfs iets aan de ruimte toe als ze openstaan!