Slaapkamer

Welk dekbed past het best bij jouw wensen?

Grote kans dat je bij het kiezen van een dekbed de bomen door het bos niet meer ziet. Waarom? Er zijn veel verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Je moet bijvoorbeeld de vulling, het soort, de warmteklasse en de grootte van het dekbed kiezen. Welke varianten heb je en wat zijn de voor- en nadelen? Onderstaande uitleg van de vulling en het soort dekbed kan je heel goed op weg helpen bij jouw keuze!

Dekbed 2

Materiaal

Dons:
Dons is een licht materiaal wat goed isolerend en ventilerend is; beter dan andere natuurlijke of synthetische vullingen. Over het algemeen wordt eendendons of ganzendons voor de vulling gebruikt. Een donzen dekbed is ideaal voor in de winter, maar aangezien de vulling ook heel goed ventileerd voelt dit in de zomer niet klam aan.

Wol:
Wol staat bekend om haar goede vochtregulatie. Daarnaast is wol vaak zwaarder dan dons en isoleert het materiaal heel goed. Wol is dus vooral een goede keuze wanneer je ‘s nachts veel transpireert en wanneer je voorkeur naar een zwaarder dekbed uitgaat.

Katoen:
Katoen is een soepel en licht materiaal. Het gewicht van katoen valt tussen wol en dons in. Daarnaast kan het op hoge temperatuur uitgewassen worden waardoor het ideaal is wanneer je last van huisstofmijt hebt. Tot slot is het materiaal iets minder isolerend dan bovenstaande vullingen, dus is deze ideaal als dekbed voor in de zomer, lente of herfst.

Dekbed 1

Tencel:
Tencel is een materiaal dat volledig plantaardig is, waardoor het zeer duurzaam en met oog voor het milieu geproduceerd wordt. Qua kenmerken komt een tencel dekbed grotendeels overeen met een wollen dekbed. Het enige verschil is dat Tencel beter ventileert!

Zijde:
Zijde is een sterk, duurzaam en natuurlijk materiaal, wat zorgt voor een goede vocht- en warmteregulatie. Dit dikbed is ideaal wanneer je last hebt van huisstofmijt en is gezien de goede vocht- en warmteregulatie perfect wanneer je op zoek bent naar een zomerdekbed.

Synthetisch:
Een synthetisch dekbed is machinaal geproduceerd, waardoor het uitermate geschikt is wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt. Daarnaast kost een synthetisch dekbed minder dan de rest, wat uiteraard goed voor je portomonnee is. Het enige nadeel is dat het materiaal minder ventilerend is dan alle bovenstaande vullingen.

Soort

4 Seizoenen Dekbed:
Een 4 seizoenen dekbed kan je herkennen aan de twee losse delen, welke je aan elkaar kan bevestigen. Het ene deel is een dikker deel, geschikt voor de herfst en lente, en het andere deel is een dunner deel, geschikt voor in de zomer. Wanneer je beide delen aan elkaar bevestigd is het dus een dekbed wat ideaal voor de winter is. Het kost meestal wel wat, maar je kunt een 4 seizoenen dekbed het hele jaar door gebruiken!

All Year Dekbed:
Een ‘All Year Dekbed’ bestaat uit één deel, in tegenstelling tot het 4 seizoenen dekbed. Het is een relatief dik en zwaar soort dekbed, maar ventileerd zeer goed, waardoor het in de winter warm is, maar in de zomer ook goed ventileert. Een multifunctioneel dekbed wat perfect is wanneer je iets minder te besteden hebt, aangezien het goedkoper is dan een 4 seizoenen dekbed.

Zomer Dekbed:
De naam spreekt al voor zich. Een zomerdekbed is uiteraard ideaal voor in de zomer! Aangezien het dekbed dun en licht is, is het vaak ook een stuk goedkoper dan beide bovenstaande soorten dekbedden. Ideaal wanneer je in de zomer last hebt van de warmte, maar toch graag onder een dekbed ligt!

Beddengoed

Zoals je merkt zijn er veel verschillende type dekbedden. Naast bovenstaande keuzes moet je ook nog een keuze maken tussen gewicht en grootte. Hopelijk heeft deze informatie je in ieder geval een stuk verder geholpen aan je keuze voor je ideale dekbed. Nog een laatste tip: Wanneer je een nieuw dekbed aanschaft, vervang ook de rest van je beddengoed! Daardoor heb je alles weer fris en heeft je slaapkamer ineens een hele nieuwe uitstraling!