Lekker wonen

Waarom gebruikt men een werkbank?


Wanneer u wel eens aan het klussen bent, heeft u vast wel eens te maken gehad met een werkbank. Dit is een zware, vaak houten, tafel waar verschillende handelingen verricht kunnen worden.  In dit artikel zal de focus vooral liggen op de functionaliteit van de werkbank en in welke branches deze worden gebruikt.

Functies van een werkbank

De voornaamste functie van een werkbank is het ondersteunen bij verrichten van handelingen op het gebied van bouw. Zo kan er op een werkbank makkelijk gezaagd worden, doordat de hoogte vaak ideaal is. Ook zit er op de meeste werkbanken een bankschroef gemonteerd. Deze was in het verleden over het algemeen van hout, maar de afgelopen jaren is deze vaak van metaal. Deze is bevestigd door middel van schroefdraad, aan een houten as. Deze word voornamelijk gebruikt om de ingeklemde voorwerpen te schaven of om hiermee andere werkzaamheden te verrichten.

Gebruik in branches

De branche waar een werkbank het meest voorkomt is de timmer/bouw branche. Voor deze werklieden is het gebruik van een werkbank noodzakelijk, want anders kunnen een aantal handelingen niet verricht worden, of is het voor de werklieden een stuk lastiger en tijdrovender.

Een bankschroef kan ook worden gebruikt bij het lassen van voorwerpen. Dan word er gebruik gemaakt van een metalen bankschroef. Dit word gedaan om het voorwerp zo stabiel mogelijk te laten rusten, zodat de lasnaden perfect aansluiten op de voorwerpen. Er is ook nog een variant op een bankschroef, namelijk een machineklem. Dit word voornamelijk gebruikt bij boormachines. Hierbij zit de constructie nog steviger in elkaar.

Hobbyisten maken ook geregeld gebruik van een bankschroef. U moet hierbij denken aan personen die bijvoorbeeld in hun vrije tijd bezig zijn met het maken van bepaalde voorwerpen, zoals kasten, banken of stoelen. Wanneer u vaak bezig bent met het bouwen van eigen spullen, is het aanschaffen van een werkbank zeer nuttig.