Tuinen

Verschillende manieren om schaduw te creëren in de tuin

Ondanks ons regenachtige klimaat, hebben we toch dagen dat we schaduw verlangen in onze tuin. Voor welke oplossingen kies jij? Wat ligt binnen jouw budget of welke mogelijkheden zijn er in jouw tuin? Wij hebben voor jou een paar ideeën bij elkaar gesprokkeld: een parasol, schaduwdoeken, overkappingen en noem maar op. We hebben alvast ook de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Ga je voor bomen in je tuin?

De meeste natuurlijke vorm van schaduw zijn uiteraard bomen. Het voordeel is dat ze altijd voorhanden zijn. Je hoeft niet te zeulen met doeken of tenten. Maar dit is ook een nadeel. Als je dan toch behoefte hebt aan zon, kun je de bomen niet zomaar wegdenken.

Een overkapping aan je huis of in de tuin

Veel mensen kiezen voor een vaste overkapping, al dan niet aan het huis aangebouwd. Het is uiterst efficiënt, maar vaak ook niet flexibel genoeg. Het is er of het is er niet. Als je de inval van de zon wilt regelen, moet je extra zijpanelen en zonneweringen aanbrengen. Dit is vaak een vrij dure aangelegenheid.

Schaduwdoeken zijn in

Een andere manier om schaduw te creëren zijn schaduwdoeken. Ze zijn heel efficiënt en meestal vrij groot. Het nadeel is dat ze niet zomaar snel even op te zetten zijn. Ze zullen dan ook vaak in weer en wind gewoon buiten blijven staan.

Partytenten

Een partytent is een andere optie om schaduw te creëren. De meeste uitvoeringen zijn snel op te zetten en ook terug snel te demonteren. Het is flexibel en overal inzetbaar. Partytenten van mindere kwaliteit zijn vaak na een paar keer gebruik beschadigd, met verwrongen frame of gescheurd doek.

De parasol

De parasol is de meest flexibele oplossing om schaduw in je tuin te creëren. Je zet hem op waar en wanneer je wilt. Hij dient bovendien ook voor de pick-nick, op het strand of op een braderij bijvoorbeeld. Het is makkelijk terug op te bergen. Op die manier gebruik je hem enkel wanneer het nodig is. Dit maakt dat parasols lang meegaan. Uiteraard kunnen parasols een aanvulling zijn op alle bovenstaande schaduwbrengers. Eigenlijk zou ieder gezin één of meerdere parasols in huis moeten hebben: altijd makkelijk!