Verbouwen

Veiligheid rondom verbouwen

Veilig verbouwen: 5 belangrijke tips

Als je je huis gaat verbouwen, wil je natuurlijk voorkomen dat er vervelende ongelukken gebeuren. Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk de veiligheid op de bouwplaats goed in acht te nemen. In dit artikel lees je hoe je dit moet doen.

Draag een helm op de bouwplaats

Het is niet altijd nodig een helm te dragen, maar bij het risico op vallende voorwerpen op de bouwplaats is dit wel een must. Twijfel je of het nodig is een helm te dragen? Dan kun je dit voor de zekerheid beter wel doen.

Draag een veiligheidsbril als dit nodig is

Ben je bepaalde materialen aan het bewerken en loop je hierbij het risico dat er deeltjes in je ogen komen? Dan draag je altijd een veiligheidsbril. Door een veiligheidsbril te dragen, kunnen houtdeeltjes, metaaldeeltjes en delen van andere materiaalsoorten in ieder geval niet in je ogen terecht komen.

Maak gebruik van een kooiladder

Een kooiladder is een extra veilige ladder met een metalen kooi eromheen. Deze metalen kooi zorgt ervoor dat je niet van de ladder kunt vallen. Zeker als je hoger moet klimmen tijdens de verbouwing, bijvoorbeeld om op de eerste of tweede verdieping van het pand te werken, is het beter een ladder met kooi te gebruiken. Er zijn verschillende soorten kooiladders. Door ladders met elkaar te vergelijken, vind je vanzelf de perfecte ladder voor jouw bouwplaats.

Werk bij goed licht

Het is belangrijk bij goed licht te werken als je veilig wil verbouwen. Je kunt best in de vroege ochtend of late avond werken, maar dan heb je wel een goede bouwlamp nodig. Alleen als het helemaal licht is buiten, hoef je niet met bouwlamp te werken.

Maak duidelijke afspraken voor op de bouwplaats

Tot slot is het verstandig goede afspraken te maken met de mensen die op de bouwplaats werken. Dit doe je niet alleen als je met een grote groep mensen op de bouwplaats werkt, maar ook als je met zijn tweetjes bent. Door goede afspraken te maken, kunnen er veel ongelukken voorkomen worden. Daar komt nog bij dat je prettiger en sneller kunt werken als je over bepaalde zaken goede afspraken hebt gemaakt.