Lekker wonen

Veilige sloten geven u een veilig gevoel


Beveilig je huis met de juiste sloten

Niemand zit er op te wachten, insluipers of inbrekers in huis. Het is daarom belangrijk om goed hang- en sluitwerk aan te schaffen in en rond je huis. Maar er is veel keuze. Waar moet je op letten bij het aanschaffen of vervangen van de sloten van je huis?

In oudere huizen zitten soms nog ‘oplegsloten’. Van die sloten waar vroeger vaak een touwtje aan gebonden kon worden wat dan door de brievenbus naar buiten hing. Makkelijk te openen, ook zonder het touwtje naar buiten: met een stukje ijzerdraad is de deur binnen enkele seconden geopend. Het beste is om deze sloten zo snel mogelijk te vervangen!

Bij houten deuren wordt vaak een gewoon insteekslot gebruikt. Belangrijk is om te controleren of dit slot een ‘veiligheidsbeslag’ heeft. Een veiligheidsbeslag voorkomt dat de inbreker het cilinder met een tang kan forceren en daarmee in een mum van tijd alsnog binnen staat.

Kunststof en metalen deuren zijn vaak voorzien van smalle insteeksloten. Deze sloten zijn niet eenvoudig te verwisselen. Een erkende slotenmaker kan u daarbij helpen en adviseren.

Naast de gewone deursloten is het mogelijk om extra beveiliging op de deur te zetten in de vorm van een penslot of bijzet insteekslot. Deze zijn vanaf de buitenkant te bedienen, dus als u niet thuis bent, is uw huis goed afgesloten. Ook kunt u overwegen om een anti-inbraakstrip aan de buitenkant van uw deur te bevestigen. Om uw huis van binnenuit te beveiligen zijn verschillende deur- of raamgrendels te koop die aan de binnenkant van deuren en ramen bevestigd kunnen worden. Zo kan een deur of raam op een veilige manier op de kierstand.

Welk slot u gaat of laat vervangen, kies altijd voor sloten en beslag met een SKG-keurmerk.