Lekker wonen

Tips voor onderhoud laminaat


Wanneer je laminaat hebt liggen in jouw huis, dan wil je natuurlijk graag dat deze vloer zo lang mogelijk mooi blijft. Sommige laminaatvloeren zien er fraai uit, maar kunnen heel kwetsbaar zijn als het gaat om het krijgen van allerlei beschadigingen. Je kunt hier vanalles tegen doen, zodat jouw vloer langer mooi blijft.

Het is vooral belangrijk dat je bereid bent om jouw vloer regelmatig te onderhouden en dat je maatregelen neemt die kunnen voorkomen dat jouw vloer beschadigd raakt.

Viltdopjes

Wat je bijvoorbeeld kan doen, dat is meubel- en stoelpoten voorzien van viltdopjes. Wanneer je dit doet, dan krijg je minder snel krassen bij het verplaatsen of schuiven. Let er wel op dat je goede viljes gebruikt of regelmatig vervangt. Er zijn viltdopjes (bijvoorbeeld van de IKEA) die snel slijten en die je dus vaak moet vervangen. Vaak zitten er dan al krassen op jouw vloer. Ga daar zeker op zoek naar slijtvaste viltjes.

Vuil

Vermijd zo veel mogelijk dat mensen allerlei vuiligheid en viezigheid in jouw vloer lopen. Vooral zand kan een boosdoener zijn. Laat mensen hun schoenen uitdoen of leg een schoonloopmat bij de ingang zodat mensen hun schoenen kunnen schoonvegen. Vuiligheid kan er eerder voor zorgen dat er krassen ontstaan op jouw vloer. Uiteraard is dit niet altijd te voorkomen maar door hier goed op te letten kun je heel veel voorkomen.

Vochtigheidsgraad

Vocht is ook van invloed op je vloer. Vergeet dat zeker niet. De luchtvochtigheidsgraad dient zo rond de 50 procent te bedragen. Dat is het beste voor je vloer. Gebruik -indien nodig- een luchtbevochtiger. Dit helpt om het vocht te reduceren.

Pak de stofzuiger

We hebben het eerder over vuil gehad. Dat je beter kunt voorkomen dat er veel vuil op jouw vloer ligt. Pak regelmatig de stofzuiger om het schoon te maken, dit voorkomt ook een hoop vuiligheid en dus krassen. Zuig met een zachte zuigmondborstel of reinig de vloer met een vochtige (niet supernat) doek. Of verwijder de dagelijkse stof met een stofdoek. Bij laminaat is het erg nuttig om regelmatig schoon te maken.

Behandeling vloer

Een manier om jouw laminaat vloer te beschermen is het gebruiken van een boenwas of ‘polish’. Dit is een middel dat ervoor zorgt dat jouw vloer extra goed is beschermd. Wanneer je beschadigingen hebt op jouw laminaatvloer dan bestaan er ook allerlei pasta’s waarmee gaten opgevuld kunnen worden. Wanneer het gaat om kleine beschadigingen zijn deze pasta’s zeer goed te gebruiken.