Lekker wonen

Tips voor het fotograferen van je huisdier


Wanneer je een huisdier hebt en houdt van foto’s maken, dan is dat een ideale combinatie. Huisdieren zijn erg leuk om te fotograferen en vooral wanneer je het leuk vindt om foto’s te maken. Daarnaast doen dieren vaak leuke en gekke dingen waardoor je mooie foto’s kan schieten. Toch is het fotograferen van huisdieren wel eens lastig. Zo komt het erg overeen met het fotograferen van kleine kinderen. Ze hebben vaak weinig aandacht en kunnen niet goed stil zitten. Hierdoor zijn ze moeilijk te regisseren en dit maakt het maken van een mooie foto nog wel eens lastig. Desondanks is dit eigenlijk juist wat het fotograferen van husdieren en kinderen juist leuk maakt. Er zullen veel spontane en onverwachte situaties ontstaan en wanneer je dan op het juiste moment een foto schiet, kunnen deze zorgen voor erg leuke kiekjes.

Om aan de slag te gaan met het fotograferen van je huisdier is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Zo is het belangrijk dat je goed focust op de ogen van je huisdier. Ook bij portretfoto’s van mensen is het belangrijk dat je let op de ogen en bij dieren is dit niet anders. Zo kijk je namelijk altijd direct naar de ogen van een dier of mens. Het wordt vaak gezegd dat de ogen de poort zijn naar de ziel. Wanneer je een erg goede foto maakt, kun je dan vaak ook een verhaal lezen in de ogen van de geportretteerde, of dit nu een mens of dier is. Het is daarom belangrijk dat de ogen erg scherp en goed in beeld zijn. Dit voegt namelijk persoonlijkheid en emotie toe aan een foto. Zo zorgen de ogen ervoor dat de foto een hele andere dimensie krijgt.

Daarnaast moet je goed letten op de hoogte wanneer je een dier fotografeert. Het is belangrijk dat je op dezelfde hoogte bent als het dier wanneer je foto’s maakt. Zo kunnen foto’s van bovenaf wel eens mooi zijn, maar geven foto’s op ooghoogte wederom een andere dimensie aan je foto. Je kruipt als het ware dan een beetje in hun wereld en ziet het een beetje zoals zij het zien.

Zo zijn er nog vele andere tips over het fotograferen van huisdieren. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat je een rustige en egale achtergrond hebt, waardoor de focus meer op het dier ligt. Wanneer je meer wilt leren over het fotograferen van huisdieren of fotograferen in het algemeen, kun je onder andere een basiscursus fotografie volgen. Ook zal je hier meer leren over fotobewerking waardoor je foto’s nog mooier zullen zijn.