Lekker wonen

Serre als verlengstuk van de woonkamer


Natuurlijk is het een goed idee de tuin achter het huis aan te sluiten bij de woonkamer. Door wat te spelen met materialen en verfsoorten, maar ook met kleuren kun je al snel een buiten creƫeren in de huiskamer. Maar waarom ga je niet een stapje verder en bouw je de huiskamer uit met een serre?

Een serre is eigenlijk heel makkelijk te bouwen.Houten serre

Er zijn kant en klaar pakketten in de handel die alle materialen bevatten. Bij het kopen van een serre moet je wel op een paar zaken letten. In de eerst plaats is daar natuurlijk de lengte van de serre. Die moet toch wel overeenkomen met de breedte van de achtergevel. Kosten besparen door een kleinere serre te kopen zal alleen maar een vreemd lijkend eindresultaat opleveren.

Let ook even op de hoogte. Het dak van de serre kan van allerlei materialen gemaakt worden.

Een houten frame dat een zetting vormt voor glazen ruiten is het meest voorkomende. Maar de verhoudingen van het hele gebouw moeten een beetje blijven kloppen. Wanneer je de serre te hoog maakt komen de ramen op de bovenliggende verdieping in het geding. Laat je het dak van de serre aansluiten aan het huis ongeveer ter hoogte van de vloer van de bovenverdieping, dan blijven de verhoudingen goed en wordt het geheel mooier. Meten en nog eens meten dus.

Ook de deuren naar de eigenlijke woning zijn belangrijk. Die zijn gewoonlijk niet inbegrepen in het pakket dat je koopt, maar moeten wel aansluiten aan de stijl van zowel de serre als van de woning.

 

Een schuifpui.

Wanneer je een glazen schuifpui aanbrengt is het probleem meestal opgelost. Vooral bij een serre die voor het grootste deel uit glas of doorzichtige kunststof bestaat is een schuifpui de ideale oplossing.

De afscheiding tussen de woning en de serre, en daarmee de achtertuin, blijft natuurlijk bestaan. Die is duidelijk wanneer je een schuifpui hebt, maar toch niet te opvallend. En het blijft makkelijk van de ene ruimte naar de ander te gaan, ook met gedeeltelijk gesloten schuifpui.

Zorg voor goede paden.

De tuin is niet ineens verdwenen als je een houten serre hebt. Zorg er dus voor dat er een goed aangelegd terras is voor de serre, en goede paden door de tuin.
Het tuinhuisje en de poort naar buiten moeten goed bereikbaar blijven. Daarom is het belangrijk bij het kopen van een serre bij Niek Roos een goed, nieuw ontwerp voor de tuin te maken, of te laten maken.