Lekker wonen

Riool ontstoppen door een erkend loodgieter


Het riool is meer dan de afvoer van je toilet. Al het afvalwater uit je huis komt op het rioolsysteem uit, wat uiteindelijk weer op het gemeentelijk riool is aangesloten. Een verstopping kán dus met het toilet te maken hebben maar de oorzaak kan ook ergens anders zitten, bijvoorbeeld in de keuken of bij je wastafel.

Om de kans op verstopping van het riool zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om alleen dát door de toilet te spoelen wat het menselijk lichaam verlaat, eventueel in combinatie met gewoon toiletpapier. Vochtig toiletpapier lost – in tegenstelling tot gewoon toiletpapier- niet makkelijk op in water en kan al snel zorgen voor een versmalling van de afvoer.
In de keuken is het aan te raden om een extra zeefje in de afvoer te leggen zodat reststukjes na de afwas daarin blijven liggen. Eenvoudig uitkloppen boven de vuilnisbak voorkomt een lastige verstopping. Vette jus en sauzen kan je beter afgekoeld in een leeg karton of bakje scheppen en weggooien in plaats van doorspoelen. Het vet zorgt voor een dikke laag in de afvoerbuizen en zorgt daarmee uiteindelijk voor een afsluiting.

Vaak is het slecht weglopen van afwaswater, het omhoog komen van het toiletwater bij het doortrekken en vreemde geluiden of stankoverlast een voorteken van een dreigende verstopping. Neem in dat geval al contact op met een loodgieter zodat hij een volledige verstopping kan voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen: spoel maandelijks een liter kokend water vermengd met wat soda door de verschillende afvoerleidingen. Het ontvet de wanden en voorkomt aankoeken van het vuil. Hiermee verkleind u de kans op een volledige verstopping.

Vrijwel elk loodgietersbedrijf heeft een 24-uurs dienst dus als je tóch plotseling met een verstopping in huis geconfronteerd wordt, kunnen zij snel ter plaatse zijn en het probleem vakkundig verhelpen.
.