Lekker wonen

Preventie advies


Het voorkomen van inbraken is een van de belangrijke taken die je als bewoner hebt. Behalve rampen als brand en dergelijke zijn er immers weinig dingen die je huis kunnen betreffen en erger zijn dan inbraak. Het feit dat je spullen kwijt bent is nog tot daar aan toe, maar vaak wordt door huizenbezitters het feit dat er iemand anders in je woning is geweest als een van de ergste zaken gezien als het om inbraak gaat. De gestolen spullen kun je eventueel via de verzekering nog terugkrijgen of de waarde ervan terugkrijgen, maar dat gekrenkte gevoel van veiligheid in nota bene je eigen woning, dat zal niet snel meer hersteld worden.

Daarom is het zo belangrijk om inbraken te voorkomen. Vraag 1 is dan natuurlijk of inbraken überhaupt te voorkomen zijn. Er wordt heden ten dage in de best beveiligde banken ingebroken en bij de best beveiligde gevangenissen wordt er nog uitgebroken. Moeten wij als particulier dan de illusie hebben dat onze woningen veilig te maken zijn? Jazeker! Een misvatting is namelijk dat een woning een compleet fort moet worden alvorens er niet meer zal worden ingebroken. Dat is echter zeker niet het geval. Als een inbreker wil inbreken, dan zal hem dat lukken. Altijd, ongeacht de voorzorgsmaatregelen. Het is echter van groot belang dat we het inbreken bemoeilijken en grof gezegd bij de woning van onze buren eenvoudiger is in te breken dan bij onszelf. De inbreker zal dan immers graag naar die buren gaan en onze woning met rust laten.

Wat te doen om inbraak te bemoeilijken?

Om toch nog enkele tips te geven over inbraakpreventie: sluit vooral de ramen en deuren goed af als je weg bent. Nog altijd zijn er mensen die ramen open laten staan en deuren niet afsluiten als ze weg zijn. Zogenaamd omdat het toch maar even duurt. Maar inbreken duurt ook maar even… Doe daarom altijd alsof er om de hoek een inbreker staat te wachten tot jij je huis verlaat; laat daarom de woning nooit onbeheerd open achter. Wil je meer tips? Gentslotenmaker.be kan je hierbij helpen.