Woontrends

Overgordijnen voor meer klasse!


Bij het kiezen van raamdecoratie heb je heel wat keuze. Wat kies jij voor je ramen? Wij hebben het in dit artikel over overgordijnen als raamdecoratie. Gordijnen uitkiezen is niet zo eenvoudig. Wij zochten voor jou een aantal mogelijkheden en tips bij elkaar.

Het soort stof

De stof van je overgordijnen bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Kies je voor een fijne of een grove stof? En welke kleur wil je: licht of donker? De kleur kan heel bepalend zijn voor de lichtinval of lichtweerkaatsing in je ruimte. Met witte gordijnen wordt het ruimtegevoel groter, met donkere gordijnen maak je de kamer intiemer.

Enkele stof of gevoerd?

Bij een lichte gordijnstof heb je mogelijks nog lichtinval waar je het niet wenst. In dat geval kun je je gordijnen met een extra laag verduisterende stof voorzien. Hetzelfde geldt voor warmte-isolatie. Met een voering die isoleert maak je van je gordijnen extra isolerende overgordijnen.

Welke ophanging kies je?

Gordijnen uitkiezen is al een hele klus. Gordijnen ophangen is soms al even moeilijk. Er zijn verschillende systemen van ophanging.

1. De rail
Er wordt een speciaal lint aan de gordijnen gestikt waarin haakjes komen. Deze haken worden aan ringen in een rail opgehangen. De rail wordt meestal achter een gordijnkast weggewerkt. De plooien in de gordijnen worden bepaald door het soort haken.

2. De gordijnroede
Dit is een staaf die bovenop de muur gemonteerd wordt met behulp van steunen. Hieraan komen je overgordijnen te hangen. Ook hierin zijn nog verschillende mogelijkheden. Je kunt met een hakensysteem zoals hierboven de haakjes aan ringen vastmaken en deze over de roede heen schuiven. Of je kunt in je gordijnen zelf ringen laten maken zodat je je gordijn rechtstreeks over de ringen schuift. Een andere mogelijkheid is om aan de bovenkant van je overgordijnen lussen te stikken die dan over de roede heen worden geschoven. Wil je gordijnen ophangen aan een roede? Kies de roede dan zorgvuldig uit: er zijn heel wat stijlen te verkrijgen. Er bestaan bijvoorbeeld smalle, grove, houten, aluminium en kunststof gordijnroedes, en met of zonder knop aan de zijkant. Kies je eigen stijl en pas ze mooi in in je interieur.