blog

Noodoplossing bij lekkage


 

Lekkage in huis is één van de vervelendste problemen in huis. Plafonds, muren en ook je inboedel kan grote schade oplopen door waterschade. Na het verhelpen van het lek blijft de waterschade nog lang zichtbaar: donkere kringen, het behang wat loslaat of een opbollende houten vloer.

Gesprongen leiding

Om ernstige waterschade te voorkomen is het dus belangrijk om snel te handelen. Betreft het een lekkage van een waterleiding, draai dan de hoofdkraan dicht en probeer met emmers en (hand)doeken het water zo veel mogelijk op te vangen en bel een loodgieter om je de helpende hand te bieden. Een loodgieter heeft een 24-uurs dienst waardoor hij ook ‘s avonds en in het weekend bereikbaar is.

Noodoplossing dak

Heb je lekkage aan een (plat) dak dan is het zaak om het dak door middel van een groot bouwzeil, klemmen en touw af te dekken zodat er in ieder geval niet méér water binnen kan komen. Ook in dit geval is het belangrijk om direct een loodgieter in te schakelen. Vaak kan hij als noodoplossing het lek tijdelijk repareren met vloeibare dakbedekking. Je kan bijvoorbeeld deloodgieterarnhem.nl inschakelen.

Zelf lekkage verhelpen

Wil je zelf tijdelijk de lekkage aan je dak repareren, zorg dan dat de plek van de lekkage zo droog mogelijk is. Met een speciale dakreparatiepasta, een stukje glasvlies, een harde borstel, stanleymes en een plamuurmes kan je kleine lekkages verhelpen.

Borstel de plek van de lekkage schoon en snij de dakbedekking daar kruislings in. Vouw de punten open en breng de reparatiepasta met het plamuurmes aan. Vouw daarna de punten weer terug, bedek het geheel met een stukje glasvlies en smeer dit ook in met de

reparatiepasta. Laat daarna een loodgieter het dak inspecteren en overleg wat de beste oplossing is om opnieuw lekkage te voorkomen.

Verstoppingen voorkomen

Daarnaast kan het ook nog zijn dat je verstoppingen hebt. Deze verstoppingen wil je verhelpen, daar zijn bijvoorbeeld een aantal tips voor:

  • Haal eetrestjes uit de goot
  • Geen frituurvet door de gootsteen spoelen
  • Haal haren uit het doucheputje
  • Spoel regelmatig kokend water door de afvoer

 


Leave a Reply