Lekker wonen

Lekker wonen met de juiste zzp hypotheek

Huis kopen als zzp’er

De vraag “kopen of huren” wordt steeds meer met kopen beantwoord. Het geeft een lekker gevoel om baas te zijn van je eigen huis. Bovendien is kopen door de lage rentestand vaak goedkoper en is er een gebrek aan huurwoningen in het middensegment. Maar is er een hypotheek voor jou als zzp’er, als je geen regelmatige loonstrook kunt overleggen?

De mogelijkheden voor een hypotheek voor zzp

In Nederland zijn tegenwoordig zo’n anderhalf miljoen zelfstandig ondernemers in de meest uiteenlopende branches. Steeds meer bedrijven verkiezen het om geen contracten uit te geven. Ook zijn er steeds meer mensen die de voorkeur aan een onafhankelijk bestaan geven. Ook deze zelfstandigheden willen lekker in een koophuis wonen. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Aantonen dat je zaak goed loopt

De belangrijkste voorwaarde is aantonen dat je het goed doet als ondernemer. Als jij al enkele jaren als zzp’er werkzaam bent, kun je aan de hand van je jaarstukken laten zien hoe effectief je werkt. Aan de hand van de nettowinst uit je onderneming wordt een gemiddelde berekend. Een percentage van dit inkomen wordt door hypotheekverstrekkers toegepast voor de hoogte van je hypotheek. In het begin is dit bijvoorbeeld 75%, maar als je al meer dan drie jaar zelfstandig actief bent kan dit oplopen tot 100%. Mocht het zo zijn dat je in het afgelopen jaar minder winst over je onderneming hebt, wordt dit laatste jaar gebruikt voor deze berekening.

NHG

Tot enkele jaren terug was het niet mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Dit is tegenwoordig echter mogelijk, zelfs als je nog maar een jaar als zelfstandige werkzaam bent. Wel wordt hiervoor het inkomen van de afgelopen drie jaar gebruikt. Dus hou er rekening mee dat meer verdiensten als zzp’er nog niet meteen tot een hogere hypotheek leiden.

Zoals je ziet zijn er ook voor zzp’ers genoeg opties om een huis te kopen. Als je na enkele jaren kunt aantonen dat je zaak goed loopt, kun je zelfs een hypotheek voor ZZP met NHG krijgen. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met een hypotheekverstrekker.