Lekker wonen

LEDs zijn de toekomst van de verlichting

Verlichting: het is één van de meest essentiële factoren bij het creëren van wooncomfort, gezelligheid en efficiëntie. Jarenlang heeft men gebruik gemaakt van traditionele verlichting zoals gloeilampen om woningen en bedrijven te verlichten. Tegenwoordig is echter een efficiëntere, goedkopere en eenvoudigere oplossing voorhanden: LED-verlichting.

LED-verlichting wordt terecht gezien als de toekomst van de verlichting. De voordelen die het biedt zijn erg uiteenlopend en een duidelijk overzicht daarop is van groot belang!

De vele voordelen van LED-verlichting

Zowel particulieren als bedrijven stappen massaal over op LED-verlichting, en met een goede reden. Of liever, redenen. Het meest bekende voordeel van dergelijke verlichting is natuurlijk het lage stroomverbruik, maar daar blijft het niet bij. Wat meer informatie over LED-verlichting is hier wel op zijn plaats:

1. Een lager verbruik

Zoals vermeld verbruikt LED-verlichting; zoals verkrijgbaar op ledstripkoning.nl veel minder stroom dan traditionele verlichting. Als je je maandelijkse energierekening wil doen dalen, dan is LED-verlichting daar de oplossing voor: met een verbruik dat tot wel tien keer zo laag ligt als bij een halogeenlamp is dit veruit de meest duurzame vorm van verlichting. Zo kan een halogeenspot van 50 Watt evengoed opgevuld worden met een LED-spot van slechts 5 Watt (rekening houdende met het aantal lumen). Op die manier verdient de LED-verlichting zichzelf eigenlijk terug!

2. Tal van toepassingsmogelijkheden

Een LED-lamp kan echter niet enkel gebruikt worden in spots en lampen. Initieel werd dergelijke verlichting gebruikt in verschillende elektronische apparaten en verkeerslichten. Daarna pas werden LED’s ook voor andere toepassingen gebruikt, waarbij de lichtkleur- en opbrengst van gewone lampen zo goed mogelijk geëvenaard werd. Een LED-lamp is erg compact en kan dan ook voor tal van toepassingen gebruikt worden, zoals computermonitoren en televisieschermen.

3. LED-verlichting gaat langer mee

LED-lampen gaan tenslotte beduidend langer mee dan gewone lampen. Een gemiddelde levensduur van wel 30.000 branduren maakt LED-verlichting tot de duurzaamste methode. Ter vergelijking: een gewone halogeenlamp gaat gemiddeld zo’n 3000 branduren mee!

Zelfs een spaarlamp kan niet op tegen de levensduur van een LED-lamp. Deze laatste gaat nog altijd vijf keer zo lang mee, en tot wel 50 keer zo lang als een gloeilamp! Verlichting die langer meegaat is ook verlichting die je minder vaak hoeft te vervangen. En dat vertaalt zich natuurlijk in lagere aankoopkosten en ook een lagere energierekening!