Lekker wonen

Inspiratie: een botanische keuken


Kies je voor een botanische keuken, dan kies je voor een levendige en kleurrijke keukenstijl. Deze keuken staat bekend om het natuurlijke karakter en de vele planten waardoor je het buitengevoel naar binnen haalt. Klinkt goed? Wij vertellen je graag hoe je die botanische uitstraling creëert in jouw keuken. 

Leven in de keuken!

De botanische keukentrend straalt één en al levendigheid uit. Denk aan exotische bloemenprints, vrolijke kleuren en groene, tropische planten. In deze keukenstijl heerst een natuurlijke sfeer, die letterlijk van buiten naar binnen wordt gehaald. Bovendien krijgt de keuken een romantische look dankzij de levendige en exotische elementen. 

Kies een groene basis

De basis van een botanische keuken is letterlijk: groen! Kies groene wanden of ga nog een stap verder: kies een groene keuken! Een groene keuken is warm en erg sfeervol. We begrijpen dan ook goed dat we deze kleur keuken steeds vaker terugzien. Desondanks beschik je met een groene keuken ook zeker over een unieke keuken. Er zijn veel verschillende soorten groene, zo kun je gaan voor bijvoorbeeld een appeltjes groene keuken of een stoere, industriële keuken met een donkergroene kleur. Een groen grijze keuken heeft een neutrale tint maar toch het groene accent wat het weer uniek maakt. Ook als je niet direct een geheel nieuwe keuken wil aanschaffen, kun je een groene keuken creëren door slechts een aantal elementen te vervangen door groene elementen. Maak bijvoorbeeld je keukendeurtjes groen. Met groene keukenkastjes is de aanblik van je keuken al grotendeels groen.

Kies unieke prints

Waarmee je ook helemaal de botanische sfeer in huis haalt dat is door te kiezen voor botanische prints aan de muur. Dit kan met een behang of door bijvoorbeeld fotolijsten te voorzien van kaarten in botanische prints. Een andere manier om groen mooi terug te laten komen is met een groene muur in de keuken. Je kunt ook kiezen voor groene apparatuur, zoals een groene afzuigkap of een groene koelkast.

Materialen in een botanische keuken

De botanische keukentrend gaat goed samen met aardse materialen, zoals beton, hout, marmer, steen en goud. Deze materialen zorgen voor een natuurlijke en warme uitstraling in de keuken. Zowel echte bloemen en planten als exotische bloemen- en jungleprints dragen hier eveneens aan bij. Om de balans te bewaren, hebben deze keukens vaak een rustige basiskleur. Door middel van wandafwerking, posters en groene accessoires krijgen de keukens een botanische look. Een speelse mix van verschillende kleuren en materialen past helemaal binnen de botanische keukentrend.

Planten, planten, planten!

Planten geven natuurlijk het ultieme botanische gevoel aan een ruimte. Je moet rekening houden met de hoeveelheid licht en luchtvochtigheid voor dat je planten gaat uitzoeken. Let bij het uitzoeken ook goed naar de eigenschappen van de plant. Zo wil je geen giftige plant zoals de oleander in de buurt van je eten. Wij hebben een lijstje gemaakt van planten die je altijd kan toepassen in de keuken!

  • Kruidenplanten: Natuurlijk mogen kruidenplanten niet ontbreken in een keuken. Kruidenplantjes zien er heel leuk uit en je kunt ze ook nog eens eten. Van basilicum tot aan munt en bieslook: haal je favoriete kruidenplanten in huis en je geeft zo een botanische look aan je ruimte. Daarnaast zijn kruiden ook nog eens echte smaakmakers aan gerechten. Niet veel ruimte? Hang ze dan aan de muur! Let bij kruidenplantjes wel op de verzorging, want dan kan nog wel eens lastig zijn.
  • Hangplanten: Als je niet zo’n grote keuken hebt, zijn hangplanten ideaal. Je kunt ze aan de muur of het plafond hangen, maar bijvoorbeeld ook op je keukenkastje neerzetten. Zo heb je groen in de keuken zonder dat het in de weg staat. Leuke hangplanten voor in de keuken zijn de scindapsus en de klimop.
  • Kleine fruitbomen: Ook in de categorie lekker en leuk: fruitboompjes. Als je genoeg zonlicht hebt kun je bijvoorbeeld een kleine citroenboom op je aanrecht zetten. Deze doet het altijd goed in de zon, ziet er leuk uit en geeft een heerlijke geur af. Alleen maar voordelen dus!

Persoonlijk keukenadvies

Wil je ook graag een botanische keuken in huis? Onze specialisten bij Kitchen4all gaan graag met je om tafel zitten om de perfecte botanische keuken samen te stellen. Om een goed beeld te krijgen van het eindresultaat, maken ze samen met jou een gratis 3D-ontwerp op maat. Zo heb je altijd een goed beeld van wat je kunt verwachten.