blog

4 wetenswaardigheden over de eikenprocessierups


Ben je net een middagje wezen mountainbiken door het bos met vrienden, zit je arm ineens vol bulten. Je eerste gedachte zal waarschijnlijk zijn dat dit een opeenstapeling van muggenbulten is, maar al gauw ontdek je dat niets minder waar is en de eikenprocessierups ook jouw lichaam heeft weten te vinden. De behoefte om te krabben is dermate aanwezig bij jou, dat het de nodige irritatie bij je zal opwekken. Hoog tijd dus om eens op onderzoek uit te gaan en meer te weten te komen over deze rupsachtige. 

Haartjes 

Zoals een echte insect betaamt, zou je kunnen verwachten dat de eikenprocessierups je heeft gestoken. We kunnen deze gedachtes maar beter gelijk uit je hoofd praten, want de oorsprong van de jeuk is afkomstig van de kleinschalige haartjes die de rups laat ‘slingeren’. Net zoals mensen hebben eikenprocessierupsen duizenden jaren. Als de natuurkundige goed geteld heeft, zouden het er zo rond de 70.000 moeten zijn. Niet heel gek dus dat de wind één van die haartjes in jouw richting blies!

Verblijfsduur 

Kun je je niet herinneren dat de eikenprocessierups ooit roet in het eten gooide toen je nog een klein kind was? Dat is heel goed mogelijk, want het diertje is nog niet bijster lang onder ons in Nederland. Vermoedelijk streek de eikenprocessierups zo rond 1989 neer in ons vaderland en sindsdien heeft het beestje een permanent plekje verworven in de Hollandse natuur. 

Schade 

Van een beestje dat jou als ‘human being’ kwaad doet, wil je graag weten wat voor soort schade hij jou toe kan brengen. Naast een irriterende huid, kunnen de haren van de rupsen ook zorgen voor vervelende klachten aan de keel, neus en ogen. Moeilijk ademen kan hier een uitwerking van zijn en bij irritatie aan de ogen moet er extra goed worden opgelet, want het kan resulteren in blind worden. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat dit een zeldzaamheid is. 

Klachten verminderen 

Als de haartjes jouw huid eenmaal bereikt hebben, kun je niets anders dan de klachten verminderen. Het beste wat je hiertegen kunt doen, is het in huis halen van een zalfje of Aloë Vera. Breng dit goedje op de huid en binnen de kortste keren zal de jeuk drastisch afnemen. 

Ongedierte bestrijden 

‘Voorkomen is beter dan genezen’, wordt er weleens gezegd. Je kunt de eikenprocessierupsnesten dus maar beter professioneel laten verwijderen, voordat ze hun gang kunnen gaan. Zoek je een partij die ongedierte in Rotterdam kan bestrijden? Ga dan in zee met Ongediertebestrijden.com. Dit bedrijf heeft kundige professionals over het hele land en kan ook ongediertebestrijders leveren in de havenstad.