Slaapkamer

Inloopkasten op maat


Een inloopkast is en blijft enorm populair. Een zogenaamde walk-in-closet is over komen waaien vanuit de Verenigde Staten en in de media besteed men er inmiddels ook meer aandacht aan. In zo’n beetje elk damesblad, interieurmagazine of tv-serie zie je wel een mooie inloopkast voorbijkomen en word je gewezen op de vele voordelen van zo’n op maat gemaakte inloopkast.

Een gevoel van luxe
Wie wilt er nu niet een beetje glamour in zijn/haar leven? Een inloopkast kan in deze behoefte prima voorzien. Een prachtig aangeklede en overzichtelijk uitgestalde kast waarin alle kledingstukken en -accessoires te vinden zijn, geeft je dat gevoel van luxe waar de meeste mensen naar hunkeren. Een inloopkast op maat kan in verschillende vormen gebouwd worden en voor ieder budget zijn er genoeg mogelijkheden. Je vindt ze tegenwoordig niet meer alleen in grote villa’s, maar ook in ‘normale’ eengezinswoningen. Een groot bijkomend voordeel is, dat een op maat gemaakte inloopkast de waarde van uw huis doet stijgen.

Kenmerken van een inloopkast
De naam zegt eigenlijk al genoeg: je kunt een inloopkast inlopen. Een inloopkast heeft één, twee of drie kastwanden en kan gebouwd worden in een U-vorm, L-vorm of als rechte kast. Het hoeft niet perse voorzien te zijn van deuren (een gesloten inloopkast), maar kan ook een open kast zijn. Vaak wordt er voor de inrichting ervan gebruik gemaakt van hanggedeeltes, legplanken, rekken, lades en spiegels.

Verschillende inloopkasten
Er zijn twee verschillende manieren om een inloopkast op maat te maken. Ten eerste is het mogelijk om een aparte kamer te gebruiken. Door in zo’n ruimte (veelal gebruikt als bijvoorbeeld rommelkamertje) mooie kastinterieurs te maken, kan deze worden omgetoverd tot een fraaie inloopkast. Dit is ook nog eens een prijsvriendelijke optie.

Daarnaast kun je ook een deel van een slaapkamer gebruiken door een afscheiding te bouwen. Dat kan door bijvoorbeeld schuifdeuren te gebruiken, een (gips)wand te bouwen of een combinatie van deze twee. 

Of een woning nu groot of klein is, in vrijwel ieder huis is wel een inloopkast op maat te maken. De kastinterieurs kunnen namelijk tot op de millimeter op maat gemaakt worden, waarbij het monteren onder of tegen een schuin dak geen probleem is. Ook zijn ramen, deuren, leidingen of andere ‘obstakels’ hierdoor geen belemmering meer.

Samenstellen van een inloopkast
Bij het samenstellen van een inloopkast, moet je met verschillende dingen rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan de kastindeling en ga na wat voor jou van belang is. Hoeveel lades wil je hebben? Wil je meer legplanken, of ga je juist voor meer hanggedeeltes? 
Welke verlichting ga je toepassen? Laat je bijvoorbeeld een lichtkoof aanbrengen of gebruik je losse spotjes?
Ook moet je va tevoren weten of je wel of geen gebruik wilt maken van schuifdeuren of draaideuren en welke handgrepen en scharnieren je wilt hebben. Tenslotte is de afwerking natuurlijk van belang. Houd daarbij rekening met de plinten, de achterwand en het gebruik van kleuren.