Lekker wonen

Industriële lampen: 100% hip en tegelijkertijd tijdloos


100% hip en tegelijkertijd tijdloos

Dé trend van dit moment: industriële lampen. De look van dit type lamp is ontstaan in ouderwetse fabrieken. De verlichting die hier vroeger hing was stoer, robuust en eenvoudig. Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om zowel echte vintage exemplaren op de kop te tikken of een nieuw model aan te schaffen wat is geïnspireerd op de lampen in een oude fabriek. Eén ding is zeker: een industriële lamp is de absolute blikvanger in iedere kamer. Je kunt dit soort lampen inzetten voor verschillende verlichtings wensen. Een typische industriële lamp heeft een grote en brede kap waardoor het licht wijd wordt verspreid. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld boven de eettafel waar je goed licht wilt. De industriële staande lamp is perfect voor de zithoek. Kortom, een veelzijdige en prachtige aanwinst voor elke ruimte.

industriële lampen

Foto: www.houtkwadraat.nl

Het ontstaan van de industriële lamp

De oorsprong van de look van de industrielamp stamt uit de industriële revolutie. Toen kleine werkplekken plaats moesten maken voor industrie op grotere schaal kwamen er nieuwe lampen die een grote oppervlakte konden verlichten. Een oude fabriek had bovendien een hoog plafond, dus de industrielamp moest alle kanten op een wijds bereik hebben. Met de komst van de TL werden industrielampen minder gebruikt en verdwenen ze op grote schaal. Gelukkig voor ons interieur liefhebbers zijn de lampen helemaal terug van weggeweest. Op marktjes zijn vintage exemplaren nog nooit zo populair geweest. En uiteraard worden er ook weer nieuwe modellen gemaakt om te voldoen aan de groeiende vraag.

Kenmerken van de industriële lamp

Het leuke aan deze trend is dat je industriële lampen in elke soort inrichting kunt integreren. Waar andere trends een stijl voor de hele woning omvatten, is de industriële lamp een trend op zich. Zo is brocante een interieur stijl die je door wilt trekken in tenminste een hele kamer, als je wilt voorkomen dat het een allegaartje van spullen wordt. De industriële lamp geeft een ruimte een stoere, ruige uitstraling. Industriële lampen zijn er in allerlei soorten en maten, maar je zult er vrijwel nooit een zien zonder elementen van metaal.

bruutAAN lamp
bruutAAN lamp Houtkwadraat.nl

Industriële staande lamp

Het toppunt van design is de industriële staande lamp. Deze lampen zijn grofweg in twee modellen in te delen. Ten eerste is er de bureaulamp met drie ‘gewrichten’. Ten tweede de driepoot die doet denken aan een filmstudio. Industriële lampen zijn dan ook geschikt voor zowel boven het bureau, naast de bank of bij de eettafel.