Uncategorized

Hoe werken zonnepanelen en waarom zou ik ze kopen?


Zonnepanelen produceren gelijkstroom die door een omvormer wordt omgezet in wisselstroom. Daarom bestaat zonnepanelen uit een zonnestroominstallatie met zonnepanelen, een omvormer en de installatie. Zodra er daglicht op valt, begint een zonnepaneel al stroom te produceren.

Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Een zonnecel is een kleine energiecentrale die het opgevangen zonlicht omzet in elektrische energie. Deze energie wordt door een omvormer omgezet van gelijkstroom in wisselstroom (230V). De installateur zorgt ervoor dat de omvormer aansluit op de meterkast zodat u de stroom direct gebruiken. Wat overblijft wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

In Nederland loont het zeker om zonnepanelen op het dak te hebben! Want alleen in Nederland wordt er jaarlijks al zoveel zon gevangen dat we er 60 keer ons land mee kunnen verwarmen!

Waarom zelf energie opwekken?

Zonnepanelen zijn een slimme investering:

  • U bespaart op uw energierekening, n draagt bij aan een beter milieu.
  • De waarde van uw huis stijgt en uw huis is beter verkoopbaar.
  • Ukunt  de btw over zowel de aanschaf als de installatie terugvragen.
  • U wordt minder afhankelijk van uw energieleverancier

De zon is één van de rijkste en meest milieuvriendelijke energiebronnen ter wereld. Maar voor we die energie kunnen gebruiken, moeten we die eerst zien te vangen, met zonnepanelen bijvoorbeeld.

Is mijn dak geschikt?

Bijna alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen, zelf zonnepanelen op een plat dak. Er zijn op dit moment een paar daken die om bouwkundige redenen niet in aanmerking komen voor zonnepanelen.

Dat zijn:

  • (Kunststof) rieten daken;
  • Sedumdaken;
  • Panplaten daken;
  • Daken met kunststof leien of vastgemetselde leien;
  • Daken die asbest bevatten.

Of u nu een schuin dak heeft, of een plat dak, maakt niet uit.

Moet ik een aparte groep vanuit mijn meterkast maken?

Tot 1000 kWh is dit niet nodig. U kunt de installatie op 1 bestaande groep aansluiten. Bij een grotere installatie verdient een aparte groep aanbeveling. Of u kunt uw aansluiting van uw installatie over meerdere groepen spreiden. Dus bijvoorbeeld bij 2 systemen elk systeem op een andere groep.

Is mijn huidige meter geschikt om energie terug te leveren?

Als u energie terug levert aan het energienet, kunt u een vergoeding ontvangen. De terug geleverde energie moet dan wel gemeten worden. Er zijn drie soorten meters die geschikt zijn om terug te leveren.