Tuinen

Hoe leg ik zelf kunstgras? Gebruik dit handige stappenplan!

Wanneer je plannen hebt om een kunstgrasmat aan te schaffen, zijn er voor het leggen in hoofdzaak twee opties: zelf het kunstgras leggen of dit door de leverancier of een tuinman laten doen. Veel woningeigenaren kiezen voor het uitbesteden van deze klus. Maar kunstgras leggen is gemakkelijker dan je denkt en kun je, ook als je geen doorgewinterde vakman bent, heel goed zelf leggen. Hoe je dit handig aanpakt? Dat lees je in het onderstaande stappenplan.

Haal het oude gras weg en egaliseer de bodem

Voordat je kunt beginnen met kunstgras leggen, dient uiteraard de oude grasmat verwijderd te worden. Hierna dient de ondergrond goed egaal gemaakt te worden. Dit kun je het best doen met een hark.

Breng het zandbed aan, vlak het af en leg het onderdoek

Vervolgens is het tijd om een zandlaag aan te leggen van minimaal 5 cm en maximaal 10 centimeter dikte. Het beste kun je hiervoor gebruikmaken van stratenmakerszand of bestratingszand. Hierna dient het zandbed ingewaterd en goed uitgevlakt te worden. Het uitvlakken kun je het beste doen door een zogenoemde trilstamper of een zandwals te gebruiken. Belangrijk is dat het zand goed in elkaar gedrukt wordt en afgevlakt wordt. Dit omdat de kunstgrasmat zich vormt naar de ondergrond. Deze fase eindigt met het aanbrengen van een geovliesdoek, onder- of stabilisatiedoek. Aan de randen kan dit doek worden vastgeklemd met kunstgrashaken. Het doek voorkomt dat er onkruid en wortels door de kunstgrasmat kunnen groeien.

Het kunstgras uitrollen, snijden, lijmen en vastzetten

Het moment om de grasmat uit te rollen en goed recht te trekken is aangebroken. Zorg dat de vleugrichting – de richting van de plastic grassprieten – overal dezelfde kant op ligt. De volgende stap is het afsnijden van 2 cm tot 3 cm aan de randen. Snijd van onderaf, dus tussen de draden. Leg dan tape/lijm voor kunstgras onder de naad, druk dit aan en laat het een uur uitharden, zodat de mat goed vastligt. Ten slotte moet, om de halve meter, een kunstgrashaak ingeslagen worden om de randen, zodat de grasmat klemvast ligt.

Opborstelen en genieten van het resultaat

De laatste stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kan met een speciale kunstgrasbezem. Hierna is de grasmat klaar voor gebruik en kan het grote genieten beginnen!