Tuinen

Het beste tuinhuisje

De afgelopen jaren is de functionaliteit van tuinhuisjes enorm toegenomen. Waar deze vroeger slechts gebruikt werden als berging, is tegenwoordig ieder denkbare gebruiksfunctie mogelijk. Een heerlijke extra kamer in de tuin, een inspirerend atelier, een handige klusruimte of  een tuinkantoor,: het is met een tuinhuisje allemaal mogelijk. Door die verschillende functies, staan er vaak ook duurdere meubels in dan vroeger. Het is dan ook belangrijk dat je de blokhut goed kunt afsluiten. Dit is een van de dingen waar je aan moet denken bij het aanschaffen van een tuinhuisje. Andere vind je hieronder.

Een fijne thuiswerkplek

Afhankelijk van de tuin, en dus de afmeting van het tuinhuis, zijn de mogelijkheden enorm. Al gauw zul je de mogelijkheden voor jouw tuin zien als je op zoek gaat. Wat bijvoorbeeld te denken van een extra werkplek? Het kantoor tuinhuis is bij veel zzp’ers die beschikken over een eigen tuin, populair. Het kantoor is dan gescheiden van het huis en biedt natuurlijk rust, waar men geconcentreerd kan werken zonder kinderen die het werken bemoeilijken. Als je het tuinhuisje via een andere ingang dan de voordeur van je huis kunt bereiken en er een waterleiding naar toe ligt, zijn er ook fiscale voordelen bij dit type thuiskantoor.

Geen bouwvergunning nodig als er een aantoonbare mantelzorg relatie is

Tuinhuizen krijgen steeds vaker de functie van een mantelzorgwoning. Sinds enkele jaren is er namelijk geen bouwvergunning meer nodig voor een aantoonbare mantelzorg relatie. Het tuinhuis mag echter niet zichtbaar vanuit de openbare weg zijn. Dit betekent dat het huisje niet in de voor- of zijtuin geplaatst mag worden. Een tuinhuis kan ook een goed alternatief zijn voor de zogeheten wooncontainer, waar mensen vaak intrekken bij een grote verbouwing. 

Het onderhoud

Uiteraard moet een tuinhuisje wel goed onderhouden worden. Vooral als deze van hout is, is hij natuurlijk onderhevig aan de elementen. Het hangt ook erg af van de positionering van de hut. Zorg hoe dan ook dat je regelmatig de buitenkant verft of, wat de meeste mensen doen om de typische sfeer te krijgen, beitsen, waarbij je de nerven van het hout goed blijft zien. Vaak is transparante beits het mooiste, omdat dit de oorspronkelijke uitstraling van het hout behoudt. Tegenwoordig zijn er echter ook genoeg tuinhuisjes te vinden van metaal of kunststof. Allebei materialen die minder onderhoud vereisen.