Lekker wonen

Haal het voorjaar in huis


De laatste stuiptrekkingen van de winter doen je soms nog grijpen naar de muts of shawl. Maar nu de dagen steeds wat langer worden en de zon alsmaar aan kracht wint, voelen we ze allemaal in onze buik; de lentekriebels. Ook voor jou reden om je interieur eens lekker op te frissen? Kies dan de meubels die bij je passen aan de hand van de volgende 5 tips. 

1. Welke stijl past bij jou?

Om een mate van eenheid of continuïteit te waarborgen, is de keuze voor één dominante woonstijl raadzaam. Rust en comfort vind je vaak terug in de landelijke stijl met lichte kleuren en natuurlijke materialen. Wat meer pit krijg je door bijvoorbeeld voor stoere industriële meubels te kiezen, met materialen als metaal of leer. Maar wellicht passen qua woonstijl ‘oude bekenden’ als klassiek, romantisch of modern beter bij jou. Oriënteer je zorgvuldig, waarbij een bezoekje aan de woonwinkels en het (terug)kijken van woonprogramma’s je goed kan helpen om een beeld te vormen van wat bij jou past.

2. Een trendy keuze?

Ben je echt trendbewust, dan zul je gaan voor de natuurlijke look, die perfect past bij de maatschappelijke trend. Hierin wordt gekozen voor materialen en kleuren die dicht bij de natuur staan. Ook minimalistisch wonen – met als slogan ‘less is more’ – is nog steeds helemaal in. Strakke en elegante lijnen in combinatie met neutrale kleuren is hierbij het credo met als resultaat rust in je huis. Nog steeds zeer populair is het Scandinavisch interieur; met comfortabele ‘no nonsense’ meubels die eenvoud en daarmee rust uitstralen. 

3. Eyecatchers

Bij de keuze van je meubilair heb je vaak één meubel dat voor jou het belangrijkste is … en dat mag je best laten zien door te kiezen voor een duidelijke uitstraling of wellicht een stijl die afwijkt van de rest van de meubels. Het is zelfs enorm hip om een statement te maken in je woonkamer met een echte eyecatcher. Grotere meubels springen vaak als vanzelf sneller in het oog; daardoor kiezen veel mensen voor de relaxfauteuil of de bank in een opvallende stijl of kleur. Nadeel daarvan; als het verveelt kan het vervangen heel prijzig zijn. Waarom kies je bijvoorbeeld niet voor een set mangohouten bijzettafels in een verder modern interieur? Of designlampen in een verder landelijk interieur? En wees niet bang om hierin ‘fouten’ te maken, want het is tenslotte jouw woning en als jij je er happy voelt … dan maakt je altijd de juiste keuze!

4. Denk verder dan je neus lang is

Voordat je een keuze maakt voor meubels die qua uitstraling enorm tot jouw verbeelding spreken, moet je altijd goed de functionaliteit in het achterhoofd houden. Heb je vaak troep in huis dat je snel achter een dichte deur wilt opruimen, dan is het verstandig een kast te nemen met deurtjes. Ga je met visite graag op de bank zitten of liever met zijn allen aan de eettafel? Stem daar dan ook je keuze op af. Wat je ook doet; zorg dat de verhouding ruimte en meubels in perspectief is. Te veel meubels in een kleine ruimte of andersom veroorzaakt een mismatch. 

5. Advies is goud waard 

Nadat je voor jezelf goed weet welke meubels jou het meeste aanspreken en welke accenten je graag in je interieur zou willen, is het verstandig deze plannen goed te bespreken met de adviseur van jouw favoriete woonwinkel. Zo voorkom je dat je soms veel geld aan de mooiste meubels besteedt en staat alles dan op zijn plek … dan valt het soms een beetje tegen. Woonadviseurs kunnen aan de hand van foto’s of tekeningen van de bestaande situatie prima feedback geven op jouw wensen en je soms nog erg goede ideeën aan de hand doen.