Tuinen

Groen gazon in de zomer? Vandaag nog aan de slag!


Het valt niet mee om je gazon tijdens de lente- en zomermaanden mooi groen te hebben en te houden. Daarvoor moeten de handen uit de mouwen. Maar hoe krijg je nou een groen gazon en hoe houd je ‘m mooi?

Gazon zaaien of bijzaaien

Een groen gazon begint natuurlijk bij goed en frequent onderhoud. En dan niet alleen een keer sproeien en maaien, maar écht onderhoud. Daaronder valt dus bemesting, bekalking, enzovoorts. Maar om je gras groen te houden, moet het natuurlijk ook groen zijn. Dat krijg je door te zorgen dat je een egaal en gezond gazon hebt. Heb je dat niet, en zit het bijvoorbeeld vol kuilen en bruine plakkaten, dan valt er weinig van te maken. Leg in dat geval je tuin opnieuw aan met bijvoorbeeld grasmatten. Je kan ook graszaad gebruiken, maar dat kan enkel tijdens sommige maanden per jaar. Wanneer je gras gezond en mooi oogt, kan het “mooi houden” beginnen.

Gras onderhouden

Waar mensen er niet gezond uit zien als ze een week niet eten, geldt dat voor gras eigenlijk hetzelfde. Gelukkig kan gras het wat langer volhouden op zijn voeding, en daarom is het belangrijk om je gras drie tot vier keer per jaar te bemesten. Het liefst met kunstmest, wat je simpelweg bij het tuincentrum koopt. Zorg ook voor bekalking van je gazon. Kalk onttrekt zuurte uit de grond en dat voorkomt mosgroei en onkruid in je gras. Zorg wel dat tussen het bemesten (bijvoorbeeld in maart, april, juni, augustus) en het bekalken een maand zit. De kalk en mest reageren negatief op elkaar.

Is het een week lang droog tijdens de zomer? Sproei dan. Niet dagelijks even, maar wekelijks twee uur achter elkaar. Dat is beter voor de groei en sterkte van de wortel onder de grond.

Met het opvolgen van bovenstaande aanbevelingen zal het gras nooit meer groener zijn bij de buren. Enjoy!