Verbouwen

Elektra vervangen in je woning

Wanneer de elektra in je woning aangepast gaat worden is het belangrijk om alvorens een duidelijk plan te maken. Waar wil je lichtpunten hebben, waar wil je schakelpunten en welke lampen moeten er mee verbonden zijn. Hiervoor is het zeer belangrijk dat je het juiste schakelmateriaal kiest en ook het type schakeling in gedachte houdt.

Schakelmateriaal

Een schakelaar wordt meestal gebruikt als tuimelknop waarmee een lamp of een apparaat wordt aangezet. De schakelaar wordt geplaatst tussen de schakeldraad en de elektradraad. De schakeldraad is op zijn beurt weer verbonden met een lamp of apparaat. Met behulp van de schakelaar wordt de stroom tegengehouden of juist doorgegeven. Meestal worden deze in huis gebruikt voor het aan- of uitzetten van een of meerdere lampen. Ook wordt een schakelaar wel gebruikt om apparaten aan of uit te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een afzuiging of bijvoorbeeld een automatische garagedeur.

Soorten schakelingen

Er zijn verschillende type schakelingen die in huizen worden toegepast. Hieronder vind je per type schakeling waarvoor ze dienen, wat je er mee kan en voor welke situatie ze gelden.

  • Enkelpolige schakeling – Eén lamp aan- en uitschakelen vanaf één punt.
  • Wisselschakeling – Eén lamp schakelen vanaf twee verschillende punten
  • Serieschakeling – Voor het aan en uitzetten van meerdere lichtpunten vanuit één schakelpunt.
  • Kruisschakeling – Eén lamp aan- en uitschakelen vanaf meer dan twee punten
  • Dubbelpolige schakeling – Schakeling in vochtige ruimten of buiten

Naast de verschillende stroom en schakelpunten moet er nog meer keuzes gemaakt worden. Wil je dimmers, wil je inbouwschakelmateriaal of is juist opbouw schakelmateriaal praktisch? Met name in garages en schuren en bij verbouwingen wordt nog vaak gekozen voor opbouw. Dit is praktisch gezien makkelijker omdat er geen sleuven in de muur gemaakt hoeven te worden. Met Gira schakelmateriaal heb je eindeloze opties. Diverse design en kleurstellingen.

Stroomkabels en installatiedraad

Er zijn veel verschillende types installatiedraad. Verschillende merken, verschillende diktes en verschillende kleuren. Sinds 1970 is er een kleurcode gemaakt die nog tot op heden wordt gebruikt.

  • Zwarte installatiedraad – De schakeldraad. Door deze draad word de stoom geleid bij het in en uitschakelen van een schakelaar.
  • Bruine installatiedraad – De fasedraad. Via deze draad word de stroom aangevoerd vanuit de groepenkast.
  • Blauwe installatiedraad – De Nul draad. Via deze draad word de stroom afgevoerd naar de groepenkast
  • Groen/gele installatiedraad – De aardedraad. Deze draad zorgt voor de ontlading van de spanning.

Hou bij het vervangen van de elektra in je woning dus rekening met de bovenstaande types stroomkabels en installatiedraad voor een veilige en correcte aansluiting.