Lekker wonen

Een verlaagd plafond met led spots in de woonkamer

Vooral in oudere herenhuizen zie je nog regelmatig een fraai hoog plafond in de woonkamer. Dit kan heel mooi staan, maar heeft tegelijkertijd ook enige nadelen. Je zult met een hoog plafond veel meer energie verbruiken, want warmte stijgt naar boven. Je zult dus een heerlijk warm hoog plafond hebben, terwijl je zelf in de kou zit. Daarnaast komt een hoog plafond de akoestiek niet altijd ten goede en kan het zijn dat de geluiden galmen. Ook het onderhoud kan lastiger zijn.

Een oplossing voor deze zaken is om je plafond te verlagen. Vooral als je plafond reeds beschadigd is, is een verlaagd plafond een ideale manier om dit uit het zicht te werken. Als je dan toch bezig bent om een verlaagd plafond aan te brengen, maak dan van de gelegenheid gebruik om led spots in je plafond te bouwen. De ruimte tussen plafond en het verlaagde plafond leent zich uitstekend om inbouw spots te plaatsen. Waar moet je rekening mee houden bij led spots inbouw?

Lichtbundel

Afhankelijk van hoeveel licht en hoe je het licht wilt laten vallen, kies je de soort lichtbundel van de led inbouw spots. De mate van de lichtbundel wordt weergegeven in graden. De meest gebruikte soorten zijn tussen de 8° en de 60°. Hoe lager het de graden, des te kleiner de lichtbundel en des te beter kun je je lichtbundel richten. Waar je het licht voor gaat toepassen is dus van belang bij het kiezen van het aantal graden. Voor de woonkamer zul je de led spots meer gebruiken als een algemene verlichting, dus daar is 48° of 60° goed genoeg om een goede verlichting te bereiken. Wil je juist een leeshoekje creëren dan kun je kiezen voor een 8° spot, zodat het licht gericht op je boek valt.

Halogeen of led?

Hoewel led verlichting enorm in populariteit toeneemt hebben veel mensen nog spots met halogeen verlichting. Dit is op zich een goede verlichting maar kent ten opzichte van led verlichting ook nadelen. Het grote voordeel is de zuinigheid van led verlichting. Met led spots kun je wel tot 70% aan energie besparen ten opzichte van halogeen spots. Ook is led verlichting vele malen duurzamer. Led verlichting heeft een gemiddelde levensduur van 20.000 tot 40.000 branduren en daar kan halogeen niet aan tippen. Voor goede led verlichting spots kijk op www.euroledshop.nl en profiteer ook van alle voordelen van led verlichting. Overigens is per 1 september 2018 een Europees verbod op halogeen ingevoerd, dus led verlichting blijft de verlichting van de toekomst.