Verbouwen

5 tips bij het kopen van een steiger

Een steiger kopen vraagt aandacht en voorbereiding

Een steiger kopen vereist de nodige aandacht en voorbereiding. Want welke criteria kun je het beste hanteren om een goede steiger te kopen? Om het jou wat makkelijker te maken hebben we hieronder de vijf belangrijkste tips op een rijtje gezet. Tips die je helpen om de juiste keuze te maken voor een goede steiger. Maak er dus gebruik van!

1. Kies het juiste type steiger
Natuurlijk is het belangrijk om een steiger te kopen die precies past bij het soort klus(sen) dat je wilt gaan uitvoeren. Globaal zijn er drie soorten steigers. Ten eerste trapsteigers waarbij je met een trap omhoog kunt naar een volgend platform. Een tweede variant is de rolsteiger. Deze steiger is ook voor buitengebruik bedoeld, maar heeft geen trapverbindingen tussen de platforms. Een derde variant is de kamersteiger of binnensteiger. Dit type steiger is ideaal voor binnenwerk, bijvoorbeeld bij het verven van het plafond of voor kluswerkzaamheden in de badkamer.

2. Zorg voor de juiste losse steiger onderdelen
Belangrijk is dat als je een steiger koopt, je niet vergeet om bijhorende steiger onderdelen aan te schaffen. Koop een steiger met losse onderdelen, zodat je de steiger altijd kunt ombouwen en afstemmen op het soort klus dat je wilt uitvoeren. Bij geschikte steiger onderdelen kun je denken aan een of meer platforms, stabilisatoren en voldoende schoren van goede kwaliteit. Zo weet je zeker dat je jouw steiger goed en veilig kunt opbouwen.

3. Breedte en werkhoogte
Bepaal van te voren, op basis van de afmetingen van jouw woning, de gewenste afmetingen van de gewenste steiger. Let op dat je voor een brede en hoge steiger meerdere losse onderdelen nodig hebt, met name platforms en verbindingselementen. Een brede steiger is veiliger, omdat je meer sta- en loopruimte hebt. Bereken ook exact de juiste werkhoogte die je nodig hebt. Dit kan eenvoudig door de platformhoogte plus twee meter te rekenen als hoogte.

4. Lengte van de steiger
De lengte van de platforms is natuurlijk ook een belangrijk, niet te veronachtzamen aandachtspunt. Want een steiger kopen die net te kort of een stuk te lang is, is niet wat je wilt. Koop dan ook een steiger die je in een keer, of desnoods twee keer, kunt verplaatsen over de breedte van de woning.

5. Let goed op de prijs
Zorg voordat je een steiger koopt, dat je een of meer aanbieders op prijsniveau vergelijkt. Uiteraard zijn aspecten als kwaliteit en veiligheid van groot belang, maar ook qua prijs is er veel variatie. En niemand wil natuurlijk een dief zijn van zijn eigen portemonnee!